DNA

Dna-testerna har revolutionerat släktforskningen. Ancestry, Family Tree DNA och Myheritage är några av företagen som erbjuder dna-tester. Men hur går det egentligen till? Vad kostar ett dna-test? Och kan man lita på resultatet? I tio steg guidar vi dig igenom allt du behöver veta.

Dna-test
DNA

Dna-tester kan vara till stor hjälp i din släktforskning. Här får du en enkel guide i fem steg till att komma i gång med dna-tester. Vi hjälper dig på vägen till din träfflista.

DNA

I många år sökte Christina Lindaryd efter sin ättling Sven Johan Andersson som försvann i Amerika 1869. Med hjälp av DNA-test kunde släktgåtan slutligen få en lösning.

DNA

Den 5 juni 2020 kom genombrottet i den 16 år långa utredningen av dubbelmordet i Linköping. Med dna-tester och släktforskning lyckades Peter Sjölund ringa in två bröder, varav en måste vara mördaren. Här skriver han själv om hur det hela gick till.

DNA

Genom att testa sitt DNA kan man komma vidare i sin släktforskning. Gamla gåtor kan få svar, nya släktingar dyka upp och släktlinjer dras långt bakåt i tiden. Så här gör du!

DNA

Har du gjort dna-test hos Family Tree DNA före april 2019? Då kan du kontrollera om du bär på en neandertal-gen som ger ökad risk för allvarlig sjukdom om du blir coronasmittad.

DNA

Hur dna-testas skelett som hittats vid arkeologiska utgrävningar? Kan man se deras dna-svar någonstans? Vår expert svarar på läsarfrågan!

DNA-test, topsning.
DNA

Det omstridda bolaget Blackstone köper släktforskningsföretaget Ancestry.

DNA

Dna-experten och släktforskaren Peter Sjölund har hjälpt polisen i flera brottsutredningar. Nu senast gäller det ett uppmärksammat dubbelmord i Linköping 2004. Senare i år kommer han skriva för Släkthistoria om hur dna-släktforskning kan bidra till att grova brottslingar döms.

DNA

På Nya Zeeland gjorde bortadopterade Kas ett gentest för att hitta sin biologiska pappa. Ett halvår senare gjorde Anneli i Ängelholm samma sak. Trots att ett halvt jordklot låg mellan dem matchade deras tester.

DNA

När man har topsat sig, fått DNA-resultatet och analyserat det på rätt sätt, då går det att få ut ännu lite mer av det, och att gå vidare i sin DNA-släktforskning. Experten Peter Sjölund ger tips.

DNA

I 40 år saknade Erica en pappa. Med en stor portion envishet och ett enträget sökande lyckades hon till slut hitta honom. Men det krävdes DNA-bevis och ett domstolsbeslut för att Erica skulle få veta vem han var.

Page 1 / 3