Offentlig avrättning.
Kriminalitet

Avrättningar skulle avskräcka från brott, men utvecklades till ett bisarrt folknöje. Dödsstraffen lockade ofta stora skaror åskådare i alla åldrar.

Kriminalitet

När dödsstraffen blev färre i slutet av 1600-talet hamnade allt fler dömda brottslingar på fästning istället. Spåren efter fästningsfångarna hittar du i flera olika arkiv.

Kriminalitet

Fängelsedomar infördes på 1700-talet som ett mildare alternativ till äldre tiders kroppsstraff. Ändå fick de som spärrades in stå ut med ett långdraget lidande. Livet i celler bakom anstalternas tjocka murar var ofta tröstlöst.

Kriminalitet

På 1870-talet började man fotografera alla fångar på svenska fängelser. Intill bilderna kan man ofta också hitta handlingar om dessa människors dramatiska levnadsöden.

Kriminalitet

Metta Fock är den enda kvinna som suttit fängslad på Carlstens fästning i Marstrand. Anklagad för giftmord på sin make och två av sina barn broderade hon en nådeansökan på 27 linnelappar.

Kriminalitet

Har du hittat något mystiskt dödsfall när du släktforskat? Om dödsorsaken är okänd kan det finnas anledning att söka bland utredningar av oklara dödsfall i polisarkiven. Kanske kommer helt nya uppgifter om släkten fram...

Kriminalitet

Med en timmes arkivforskning kunde Släkthistorias medarbetare Stina Loo se till att polisen kunde åtala en misstänkt stortjuv.

Kriminalitet

Frågeställaren har en släkting som dömdes till döden 1834, men det finns ingen bekräftad uppgift på att han verkligen blev avrättad. Hur gör man?

Kriminalitet

En läsare har hittat uppgifter om att en person varit intagen på Långholmen "frivilligt på sex månader". Vår expert reder ut vad det innebar!

Kriminalitet

Under sin forskning har Rolf Berlin hittat flera släktingar som anklagats för trolldom. Hans förfäder åtalades under häxprocesserna i Bohuslän på 1600-talet.

Kriminalitet

Trähästen, spanska fiolen och stocken. Uppfinningsrikedomen var stor när man använde skam för att straffa förbrytare och avskräcka andra från att begå brott.

Session vid Stockholms rådhusrätt 1877.
Kriminalitet

Följ med till 1700-talets Västergötland och rättegången mot pigan Maria som anklagades för barnamord.

Page 1 / 2