Historiska släktträd kan bekräftas med DNA-test

Metoderna för att använda DNA-teknik i släktforskning utvecklas snabbt. Släkthistorias expert Peter Sjölund vet mer om trenderna på området.

DNA-experten Peter Sjölund.

Peter Sjölund är en av pionjärerna inom svensk DNA-släktforskning, och en uppskattad författare och föreläsare. I Släkthistoria svarar han på läsarnas frågor om att släktforska med hjälp av DNA och han följer noga den senaste utvecklingen inom DNA-släktforskningen.

Många släktforskare DNA-testar sig för att se att pappersforskningen stämmer, hitta nya släktingar och lösa släktgåtor. Det finns inga officiella siffror på hur många som DNA-testat sig i släktforskningssyfte, men Peter bedömer att det är cirka 150 000 i Sverige och fler än 30 miljoner i världen. Genom att testa mitokondrie-DNA och Y-DNA kan släktforskningen tas bakåt till tiden långt före de skriftliga källorna.

Verifierat med triangulering

– Jag har själv hittat kopplingen till flera hundra DNA-träffar. I 30–40 fall har jag verifierat dem med hjälp av så kallad triangulering, så jag vet exakt från vilken ana vårt gemensamma DNA kommer. Men då jag har de flesta av mina anor i norra Sverige där ”alla är släkt med alla” är det ofta svårt att veta exakt var kopplingen finns, eftersom släktträden kan gå ihop på många ställen, säger Peter Sjölund.

Fler mutationer hittas

Det kommer allt fler verktyg för att underlätta för DNA-släktforskare att överblicka släktskapen. Family Tree DNA, Ancestry och My Heritage är testföretag som ligger långt fram när det gäller teknikutveckling. Nyligen var Peter i USA för att höra mer. Den viktigaste nyheten tycker han är vad Family Tree DNA lyckats med när det gäller att analysera Y-kromosomer.

– Deras nya test "BigY-700" bygger på en process som ger massor av information, och med avancerad databearbetning kan dubbelt så många mutationer på den testades Y-kromosom hittas. Därför kommer det att gå att återskapa detaljerade historiska släktträd för manliga släktlinjer, förklarar han.

En annan stor nyhet är Ancestrys och MyHeritages nya funktioner som tipsar om hur man är släkt med personerna i träfflistan. Miljontals släktträd söks automatiskt igenom för att hitta släktkopplingar. Funktionen gör ofta felaktiga kopplingar mellan släktträd, men när det väl fungerar får man värdefull information.

Återskapa DNA?

Nytt är också att de som testat sig hos Family Tree DNA efter 2016 automatiskt får veta sina haplogrupper på grundläggande nivå. En haplogrupp visar vilken gren på hela mänsklighetens DNA-träd man tillhör.

Det här är bara början och Peter tror att man snart kan återskapa stora delar av DNA hos personer som levde förr, så att den som tar ett DNA-test direkt kan se om den härstammar från någon av dessa. Och att det kommer tjänster som visar testpersonens ursprung baserat på DNA-analyserade lämningar från förhistoriska människor.