Släktforskning Långaryd – utgångspunkt för världens största kartlagda släkt Långaryd är berömt i släktforskarkretsar. Utgångspunkten för världens största kartlagda släkt och platsen för en släktträff noterad i Guiness rekordbok.
Släktforskning Långarydssläkten – tio kända ättlingar Långarydssläkten kan sägas vara ett tvärsnitt av Sveriges befolkning genom århundradena, och det finns en del nu levande kända svenskar som hör till släkten. Här är tio av dem.
Arkiv Så hittar du i bruksarkiven Bergsbruken är väldokumenterade. Har man bruksfolk i släkten finns många källor till forskningen. Här är arkivariens bästa tips.
Släktforskning 10 sevärda bruksmiljöer Det finns många besöksmål i det historiska järnbärar-landet Bergslagen. Här är ett urval från de kommuner som samarbetar i nätverket Ekomuseum Bergslagen.
Arkiv Forska på 1900-talet – trots den 70-åriga sekretessen Tack vare digitaliseringen är det enkelt att släktforska från tidigt 1900-tal och bakåt. Men hur gör man när den sjuttioåriga sekretessgränsen sätter stopp?
Kriminalitet Konstapel häktades för kvinnomord Det väckte stor uppståndelse när en polis häktades sommaren 1920 för mordet på en ung kvinna. Men hur skulle det bevisas?
Släktforskning Herman Lindqvist: “Gustav Vasa kunde lätt ha blivit dödad“ Herman Lindqvist är en legendarisk historieförfattare och journalist. Han är aktuell med en ny bok om Gustav Vasa.
DNA 11 läsarfrågor om dna-tester – Peter Sjölund svarar Hur ska jag sortera mina dna-träffar? Kan jag hitta en okänd far? Vår expert Peter Sjölund svarar på läsarfrågor om dna-släktforskning.
Släktforskning Förintelsen krävde miljontals offer Under Adolf Hitlers tolv år vid makten mördades miljontals människor som han såg som fiender till det tyska folket. Värst drabbades judar som nazisterna försökte utplåna i hela Europa.
Släktforskning Amanda Heijbel: ”Jag var otroligt drabbad av Utvandrarna” Amanda Heijbel är journalist och podcastprofil. På Släktforskarkryssningen den 23–24 april ska hon tala om sin fascination för Moberg och utvandrarna.
Släktforskning Niklas Hertzman: ”Vi var först med att ta digitala bilder i arkiven” Släktforskaren Niklas Hertzman är ansiktet utåt för ArkivDigital. På Släktforskarkryssningen delar han med sig av sina bästa tips om hur du hittar rätt i register och arkiv.