Annons

En släktforskare kan aldrig på förhand veta vad som gömmer sig i det förflutna. Brott och bedrägerier har i många år ansetts skamligt och mörkades länge av förfäder och släktingar för att hålla familjenamnet undan skuld. I dag kan en sådan upptäckt kännas spännande – tack vare ArkivDigital är det nu möjligt att bläddra i domböcker och fängelserullor för att nysta upp släktens största gåtor.

DNA

Dna-testerna har revolutionerat släktforskningen. Ancestry, Family Tree DNA och Myheritage är några av företagen som erbjuder dna-tester. Men hur går det egentligen till? Vad kostar ett dna-test? Och kan man lita på resultatet? I tio steg guidar vi dig igenom allt du behöver veta.

Annons

Letar man tillräckligt långt tillbaka i släktleden stöter man förr eller senare på en militär. Tack vare ArkivDigitals nya register blir det enklare att hitta de förfäder som var soldater – och med en enkel sökning är du ett steg närmare din släkts förflutna.

Andreas Norlén omvald till talman.
Släktforskning

Andreas Norlén (M) blev omvald som talman efter valet i september 2022. Norléns anor rymmer alla sorters yrken – det är torpare, bönder, fiskare, hantverkare och politiker.

Släktforskning hitta kvinnor i arkiven
Släktforskning

Vill du gå på djupet med din släktforskning eller lära dig mer om Sveriges kulturhistoria? Behöver du handfasta tips och ny inspiration för att hitta kvinnorna i släkten? Vi hjälper dig med släktforskningen.

Ulf Kristersson Moderaternas partiledare
Släktforskning

Ulf Kristersson blev Sveriges statsminister efter valet i 2022. Han har varit Moderaternas partiledare sedan 2017 och har en lång karriär inom politiken bakom sig. Kristerssons släkthistoria och bakgrund tar sin utgångspunkt i sydvästra Skåne och en fyrmästare som räddade en sjöman från döden.

Dna-test
DNA

Dna-tester kan vara till stor hjälp i din släktforskning. Här får du en enkel guide i fem steg till att komma i gång med dna-tester. Vi hjälper dig på vägen till din träfflista.

Annons

Allmän värnplikt infördes 1901 och ersatte därmed indelningsverket, som i samma veva avskaffades. Våren därpå rycker cirka 300 000 svenska män in i det svenska försvaret – och med dem följer värnpliktskortet. Med ArkivDigitals sökbara register på fotograferade värnpliktskort är det nu möjligt att hitta uppgifter om sina släktingar som gjort lumpen.

Annons

Har du släktingar som emigrerat till USA? När familjeträdet sträcker sig hela vägen över Atlanten kan det kännas svårt att ta reda på vilka våra släktingar är borta i USA. Vem gifte de sig med, hur många barn fick de och hur såg de ut? I de svensk-amerikanska kyrkböckerna hos ArkivDigital hittar du mer än bara namn och datum.

Värnpliktiga ur Andra livgrenadjärregementet (I 5) på marsch i Östergötland sommaren 1903.
Soldater

År 1811 fick de första värnpliktiga i Sverige dra på sig uniformerna – en manstark armé behövdes för att försvara Gotland mot eventuella ryska anfall. Nästan exakt tvåhundra år senare avvecklades värnplikts­systemet – för att sedan återkomma igen. Professor Lars Ericson Wolke tecknar dess historia.

Släktbok av Karin Hallberg samt gammalt brev och karta
Släktforskning

Om du vill dela med dig av din släktforskning kan du göra det i form av en släktbok. Dina egna släktingar och säkert många andra vill gärna ta del av dina fynd. Här visar vi hur du sammanställer och publicerar din släktforskning.

Annons

För den som släktforskar är bouppteckningar steget efter kyrkböckerna. År 1734 blev det lag på att det skulle upprättas bouppteckning efter de som avlidit. ArkivDigitals bouppteckningsregister gör det enklare att hitta i bouppteckningar. Sök i registret och leta rätt på dina förfäder.