Släkthistorias expert hjälper polisen

Dna-experten och släktforskaren Peter Sjölund har hjälpt polisen i flera brottsutredningar. Nu senast gäller det ett uppmärksammat dubbelmord i Linköping 2004. Senare i år kommer han skriva för Släkthistoria om hur dna-släktforskning kan bidra till att grova brottslingar döms.

Släktforskaren Peter Sjölund har hjälpt polisen att lösa de sexton år gamla morden i Linköping.

Det var den 19 oktober 2004 som en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna höggs ihjäl ihjäl av en okänd ung mördare. Dennes mössa blev kvar på mordplatsen, men trots att polisen lyckades säkra dna-spår från den har utredningen inte kommit vidare under de 16 år som gått. Inte förrän nu, då dna-släktforskning lett till att Linköpingspolisen kunnat gripa en misstänkt gärningsman.

– Med hjälp av dna-spåren har vi släktforskat oss tillbaka till 1700-talet och sedan tillbaka igen för att hitta möjliga kandidater, förklarar Peter Sjölund.

Ingår i Släkthistorias expertpanel

Peter Sjölund ingår i tidningen Släkthistorias expertpanel och har i det senaste numret skrivit en stor artikel om hur han med hjälp av dna-analys kartlagt den berömda svenska Bureätten. I Släkthistoria nr 10, som utkommer den 22 september, skriver Peter Sjölund själv om hur dna-släktforskning blivit ett viktigt och kraftfullt verktyg i brottsutredningar.

Är du inte prenumerant på Släkthistoria, så kan du teckna en prenumeration här. Då får du bland annat numret om hur dna-släktforskning kan lösa kriminalfall.