Genträff på andra sidan jordklotet gav svar

På Nya Zeeland gjorde bortadopterade Kas ett gentest för att hitta sin biologiska pappa. Ett halvår senare gjorde Anneli i Ängelholm samma sak. Trots att ett halvt jordklot låg mellan dem matchade deras tester.

Kas Diamonds mamma och pappa träffades på Papua Nya Guinea på 1970-talet. Kas (infälld) blev resultatet av deras romans.

© Antoine Boureau/Photononstop

Kas Diamond adopterades när hon var 10 dagar gammal av ett par i Nya Zeeland. Hon hade det bra hos dem, men hon undrade ofta vilka hennes biologiska föräldrar var. I 20-årsåldern började hon leta efter dem.

Det hon inte visste var att hennes biologiska mamma också hade börjat söka efter henne. När två personer söker varandra är förutsättningarna för att de ska hitta varandra antagligen ganska bra. Det visade de sig vara.

Träffades på Papua Nya Guinea

När Kas mötte sin biologiska mor berättade hon att hon hade träffat Kas pappa i Papua Nya Guinea där båda arbetade på 1970-talet. Hon fick hans namn och fick även veta att han var 27 år och svensk. När Kas mamma blivit gravid valde hon att återvända till Nya Zeeland. Efter det hade hon inte haft någon kontakt med Kas biologiske far.

När nu Kas hade sin fars namn skrev hon till Nya Zeelands ambassad i Stockholm och bad om hjälp att hitta honom. De skickade uppgifter om fyra tänkbara män till henne, men ingen av dem var rätt person.

Åren gick men Kas kunde inte släppa sin önskan att få veta mer om sin pappa. 2016 gjorde hon därför ett DNA-test hos Ancestry och överförde även sitt resultat till Gedmatch. Hon fick många träffar, även en hel del svenska, men ingen som var tillräckligt nära för att vara ett bra spår i sökandet efter pappan.

Annelie fick träff i Nya Zeeland

Men så ett halvt år senare fick hon ett mejl. Det kom från Annelie Sandberg i Ängelholm. Annelie hade gjort ett DNA-test hos Family Tree DNA och fört över sitt resultat till Gedmatch. Där fick hon sin bästa träff. Hon förundrade sig över att hon verkade ha en nära släkting i Nya Zeeland. Annelie tog kontakt och fick svar från Kas som berättade sin historia.

Morfars kusin första tanken

– När jag såg Kas pappas efternamn associerade jag till morfars mors släkt i Osby. Jag kollade i mitt släktträd och hittade direkt en person med samma namn. Det var en kusin till min morfar, förklarar Annelie.

Hon frågade sin mamma om honom och fick veta att de hade haft kontakt när morföräldrarna levde. Då hade han drivit en livsmedelsbutik, men nu var han pensionär. Hur han skulle ha kunnat få ett barn i Papua Nya Guinea kunde mamman inte alls förstå.

Annelie berättade för Kas om denne man. Hon blev överväldigad trots att det fanns ett litet aber; han var ungefär tio år äldre än han skulle vara. Fast det var ju länge sedan och mamman kunde ju minnas fel.

Annelie kände sig ändå tveksam till om det var rätt person hon hittat, så hon fortsatte att forska på sin morfars mors syskons ättlingar.

Hittade en man i rätt ålder

Det visade sig finnas en annan man med samma namn och med rätt ålder. Snart hittade hon också en uppgift om att han hade dött i Australien för 25 år sedan. Om han var den biologiska pappan skulle Kas och Annelie vara fyrmänningar, vilket också stämmer bra med den mängd DNA de har gemensamt.

Deras gemensamma anpar är då Gustaf Ågren, född 1886
i Osby och Maria Charlotta Nilsdotter, född 1885 i Loshult. Parets dotter Amanda är Annelies morfars mor och den äldre dottern Ida är i så fall Kas farfars mor.

Kas har fått en äldre halvsyster

Fler tester har senare bekräftat att denne man verkligen var Kas biologiska pappa och Kas har nu inte bara fått kontakt med sin farbror och sina kusiner, hon har också fått veta att hon har en äldre halvsyster, och de skriver nu ofta till varandra.

– Det är så häftigt att mitt DNA-test blev den lyckliga lösningen på gåtan som Kas hade sökt svaret på i så många år, säger Annelie.

Publicerad i Släkthistoria 7/2019