Få ut (ännu) mer av DNA-testet!

När man har topsat sig, fått DNA-resultatet och analyserat det på rätt sätt, då går det att få ut ännu lite mer av det, och att gå vidare i sin DNA-släktforskning. Experten Peter Sjölund ger tips.

Det här är en fortsättning på artikeln Så går du vidare med DNA-resultatet! där Peter Sjölund berättar hur man tolkar sitt DNA-resultat på bästa sätt.

Företagen är bra på olika saker

De tre testföretagen Family Tree DNA, Ancestry DNA och 23andMe har olika styrkor. Vilket företag du ska välja beror alltså på vad du har för syfte med ditt DNA-test.

Family Tree DNA är det företag där de flesta i Skandinavien testar sig och där bör du testa dig när du vill veta mer om dina skandinaviska rötter.

AncestryDNA har en mycket stor databas med testade amerikaner, så det är rätt ställe att testa dig på när du vill hitta ättlingar till släktingar som emigrerat till USA.

23andMe är framförallt inriktat på hälsa och sjukdomar, så där får du information om du bär på någon av ett antal olika sjukdomsgener.

Om du är adopterad och letar efter dina biologiska föräldrar är det klokt att testa dig hos så många företag som möjligt, för att öka dina chanser att hitta biologiska släktingar.

Tre testföretag – en samlingsplats

Varje testföretag har sin egen databas där DNA-testade personer jämförs med varandra. Det betyder tyvärr att du inte kan få en DNA-matchning mot en släkting som testat sig hos ett annat företag än där du själv testat dig.

För att komma runt det här problemet finns det en oberoende databas som heter Gedmatch. Hos Gedmatch kan du ladda upp ditt DNA-resultat, oavsett vilket av de tre företagen du testat dig hos. Där jämförs du sedan med alla andra som laddat upp sina resultat hos Gedmatch.

FLER FORSKARTIPS I SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV!

Gedmatch är gratis och är ett bra sätt att hitta flera matchningar än du får hos det företag du testat dig hos. Där finns också funktioner för att titta i detalj på vilket DNA du delar med en matchning.

Hos Gedmatch finns även ett antal verktyg för att få ut mer av ditt DNA-resultat. Bland annat kan du jämföra ditt DNA med olika förhistoriska människor, som hittats vid arkeologiska utgrävningar och DNA-analyserats. Det är mest en kul grej och ger inga exakta siffror, men det är intressant att se likheter och olikheter.

Gedmatch har även verktyg som analyserar om dina föräldrar är släkt med varandra, och du behöver inte ha testat någon förälder för att kunna använda det verktyget.

Gå på djupet

Om du vill gå på djupet bland dina matchningar och DNA-segment är det testet Family Finder hos Family Tree DNA som gäller. Med resultatet från det testet kan du nämligen använda verktyget ADSA – Autosomal DNA Segment Analyzer som finns på dnagedcom.com.

ADSA visar samtliga dina matchningar och alla deras matchande DNA-segment på alla kromosomer i en enda bild. Det är ett fantastiskt verktyg för att söka fram grupper av personer som ärvt samma segment från en gemensam anfader/anmoder.

Testa ditt Y-DNA och mtDNA

De testresultat vi beskrivit kommer alla från tester av ditt så kallade ”autosomala” DNA. Det är det DNA som du ärvt i en slumpmässig blandning från mamma och pappa och som kan komma från vilken del av din antavla som helst.

Det finns även så kallat mtDNA, hos både kvinnor och män, samt Y-DNA hos män. Dessa typer av DNA ärvs enbart från mamma (mtDNA) och enbart från pappa (Y–DNA). Test av det DNA:t visar därför din möderne- och fädernelinjes djupa ursprung och migration från Afrika för närmare 100 000 år sedan. Family Tree DNA och National Geographic är de företag som erbjuder test för denna typ av DNA.

Fyra saker du kan göra på Family Tree

 1. Lägg upp ett släktträd, även om det bara är några få generationer. Du kan ladda upp trädet från ett släktforskarprogram.
 2. Fyll (under ”Most Distant Ancestor”) i uppgifter om din tidigast kända ana på raka fäderne- och mödernelinjen.
 3. Fyll i det som kallas ”Beneficiary Information”, alltså vilken annan person som har tillåtelse att ta ansvar för dina resultat OM det skulle hända dig något.
 4. Ladda upp ett foto på dig själv. Det blir så mycket trevligare och personligare om det finns bilder på DNA-kusinerna.

Fyra saker du kan göra på Ancestry

 1. Aktivera ditt test via ditt Ancestrykonto, annars kommer provet inte att analyseras.
 2. Lägg upp ett släktträd, även om det bara är några få generationer. Du kan ladda upp trädet från ett släktforskarprogram.
 3. Länka till trädet från din DNA-profil och gör ditt släktträd ”public” (offentligt), så att dina matchningar kan se det.
 4. Ladda upp ett foto på dig själv. Det blir så mycket trevligare och personligare om det finns bilder på DNA-kusinerna.

Fyra saker du kan göra på 23andMe

 1. Ställ in så att ditt namn och uppgifterna om din släkt kan ses av alla.
 2. Skriv in de socknar eller områden där du har dina flesta anor.
 3. Gå in under My Profile och ”About My Family”, lägg in en länk till ett släktträd om du har ett träd online någonstans på nätet.
 4. Ladda upp ett foto på dig själv. Det blir så mycket trevligare och personligare om det finns bilder på DNA-kusinerna.

LÄS MER: Släktforska med DNA – så gör du!

LÄS MER: Så går du vidare med DNA-resultatet!

Publicerad i Släkthistoria 2/2017