Svenska polisen vill använda släktforskares DNA

Den amerikanska polisen grep seriemördaren "The Golden state killer" tack vare släktforskar-DNA. Nu vill polisen i Sverige börja använda samma metod.

En tidig fantombild av "Golden state killer".

Det är chefen för kalla fall-gruppen i Skåne, Bo Lundqvist, som i en intervju med radio P4 Malmöhus, berättar att man vill kunna skicka in DNA-spår från brottsplatser till släktforskarföretag som gör DNA-analyser.

– Då börjar vi helt enkelt gallra oss fram, utifrån släktskap, utifrån generationer och givetvis geografi, som förhoppningsvis ger oss en indikation på vilken person som vid ett givet tillfälle befunnit sig på en viss plats, säger Bo Lundqvist till P4 Malmöhus.

Kalla fall-gruppen har inspirerats av den amerikanska polisen, som för två veckor sedan grep seriemördaren "The Golden state killer" efter just en sådan kartläggning. "Golden state killer" är misstänkt för tolv mord, ett femtiotal våldtäkter och över hundra inbrott begångna mellan åren 1974 och 1986.

Enligt Bo Lundqvist har en åklagare gett grönt ljus för att testa metoden, som alltså går ut på att polisen skickar in DNA-rester från en brottsplats till någon av de DNA-tjänster som finns på släktforskarmarknaden och sedan försöker kartlägga vem den personen kan vara utifrån resultatet.

Polisens kalla fall-grupper granskar olösta mordfall. De försöker hitta vad som missats i den ursprungliga utredningen för att komma vidare, nysta i nya trådar och använder ny och bättre teknik som kanske inte ens fanns när mordet utreddes första gången.