Livsöde Anita Lindman – Televinken gjorde henne till kändis Anita Lindman blev tv-kändis med dockan Televinken. Hon föddes i Ludvika, levde i Stockholm och dog i Norrtälje. Hennes anor fanns längs Västkusten.
Bondeliv Bondelivet på 1800-talet – året på gården En bondefamiljs arbete växlade under året. På sommaren fick man kalla in arbetskraft och på vintern ägna sig åt andra sysslor för att klara försörjningen.
Livet förr Kungliga äktenskap – allians för Sverige Svenska kungar har sedan 1500-talet försökt att stärka sin egen och rikets ställning genom äktenskapsallianser med framförallt tyska furstehus. Men intresset på kontinenten har tidvis varit svalt. Det konstaterar historikern Bo Eriksson i sin exposé över kungarnas problem med att hitta passande partners.
Livsöde Gammalsvenskby – svenskarna i Ukraina Gammalsvenskby i Ukraina är en berättelse om hur krig och konflikter påverkar människors liv. Här vittnar en åldrande befolkning på gammaldags svenska om hur byborna har tvingats till både exil och återvändande.
Livsöde Axel Munthe – mytomspunnen läkare och författare Axel Munthe var en av det tidiga 1900-talets internationellt mest kända svenskar. Bilden av författaren och kändisläkaren är komplex och motsägelsefull.
Livet förr Blev det överskott av kvinnor under Sveriges krigsår? Under stormaktstiden skickades mängder av män ut i krig. Hur påverkade det kvinnans ställning i samhället? Och vad hände när krigen upphörde och det blev balans mellan könen igen? Vår expert svarar på frågan.
Livsöde Sju svenska slottsfruar som haft en avgörande betydelse för dess historia På många svenska slott har en eller flera kvinnor haft en avgörande betydelse för dess historia. Följ med Släkthistoria på en resa till sju palats och storgods och möt konstsamlare, industrialister och ett mytomspunnet spöke.
Livet förr Bergsbrukens betydelse – Sverige blev en stormakt byggd av järn Hur kunde det fattiga Sverige bli en stormakt på 1600-talet? Svaret stavas bergsbruk, där järnet både finansierade armén och gav råmaterial till dess vapen.
Kultur Varför infördes respass? Varför var man tvungen att ha ett så kallat respass när man färdades i Sverige förr? När infördes de? Och när togs de bort?
Livet förr Häxhysterin i Mockfjärd – präst anklagades för vidskepelse Anklagelser om trolldom förknippas med stormaktstiden, men magiska föreställningar levde kvar länge. Följ med till Dalarna på 1800-talet.
Livsöde Bellmans diktning påverkade verklighetens Ulla Winblad Ulla Winblad är en välkänd figur i Bellmans diktning, själva sinnebilden för 1700-talets dekadenta rumlande. En symbol för tidens kvinnosyn – och en person av kött och blod.