Luciabrud Sverige
Traditioner

Den 13 december firar vi högtiden lucia med luciatåg och sång. Högtiden har fått sitt namn efter det italienska helgonet Sankta Lucia. Men varför firar vi egentligen lucia?

Elektrisk belysning handarbete
Livet förr

Elektrifieringen av Sverige gick snabbare än i något annat land. Elektriskt ljus och maskiner förändrade samhället i grunden.

Sex i bondesamhället 1600-tal, 1700-tal, 1800-tal
Livet förr

Sexuella relationer är onekligen en förutsättning för släkters fortlevnad – och därmed även för släktforskning. Läs mer om svenskarnas sexliv från 1600-talet till idag.

Yrken

I september 1921 hölls det första riksdagsvalet där kvinnor både fick rösta och var valbara. I januari 1922 intog de första kvinnliga ledamöterna sina platser i riksdagen – en i första kammaren, fyra i den andra. De hälsades med orden: ”Mina herrar!”

En mamma med son står i köket och har bakat. På bordet med en blå vaxduk, står kaffekoppar och kaffekanna.
Livet förr

Hemmafrun framställdes under 1960-talet allt oftare som en förlegad inrättning. Nu skulle kvinnan göras ekonomiskt oberoende, bli självständig och ta plats på arbetsmarknaden. Hon skulle befrias från sitt oavlönade och otacksamma hemarbete.

Annons

Med Jurio kan du upprätta både enkla fullmakter, generalfullmakter och framtidsfullmakter. Genom våra smarta digitala formulär skapar du enkelt en fullmakt skräddarsydd efter dina behov. Nedan följer fyra saker som är bra att känna till om fullmakter.

Livsöde

Berit Lindgrens mormor Ottilia gifte sig med en soldat 1897 och de bosatte sig i ett soldattorp i Småland. När både maken och alla barnen blev sjuka, fick hon sköta torpet själv.

Annons

”Förr i tiden” förknippas sällan med nöjen och festligheter, utan snarare med hårt slit och arbete. Men faktum är att människan i alla tider har ägnat sig åt olika nöjen för att kunna koppla bort vardagen, träffa vänner och roa sig i stället. Att alla skulle vara välkomna överallt har dock inte alltid varit en självklarhet, och det politiska läget har ofta avspeglats i nöjeslivet där många politiska beslut fått stor effekt på nattlivets utveckling.

Annons

Att spel varit - och är - en stor del av det sociala umgänget är knappast någon hemlighet. Även om digitaliseringen påverkat spelens utformning finns fortfarande många likheter mellan dåtid och nutid i vilken typ av spel vi spelar och hur vi gör det.

Livsöde

Mats Egfors kände ett ökat behov av att få veta mer om sina föräldrar, som var missionärer i Afrika och Kina. Han började forska om deras liv och berättar här om fadern Götes första missionsresa ut i världen. Den gick mot Afrikas inre, mitt under brinnande världskrig.

Kultur

En bit papper och en sax var allt som behövdes. Överklassnöjet att klippa siluetter spred sig under 1800-talet och blev populärt i svenska stugor. Porträtt, landsbygdsscener och gratulationskort var uppskattade motiv.

Kultur

Bonddottern Christina Nilsson blev en av världens största operastjärnor under andra halvan av 1800-talet. Redan som barn var hon berömd hemma i Småland. Och hon återvände till hembygden på äldre dagar.