Värnpliktiga ur Andra livgrenadjärregementet (I 5) på marsch i Östergötland sommaren 1903.
Soldater

År 1811 fick de första värnpliktiga i Sverige dra på sig uniformerna – en manstark armé behövdes för att försvara Gotland mot eventuella ryska anfall. Nästan exakt tvåhundra år senare avvecklades värnplikts­systemet – för att sedan återkomma igen. Professor Lars Ericson Wolke tecknar dess historia.

Soldater

Har du också stött på knepiga ord när du släktforskat? Denna vecka har en läsare stött på begreppet 'tremänningsregemente' och undrar vad det är. Vår expert Ewa Nilsson förklarar hur och varför dessa regementen uppstod i tider av krig och då ansvaret ökade på rote- och rusthållarna att bistå med manskap till den svenska armén.

Soldater

Stefan Stenfelt fann sin anfader kapten Georg Stenfelt åtta generationer tillbaka. Genom brev kan vi följa hans liv under stora nordiska kriget. Han blev fängslad av ryssar, torterad av kalmucker, pestsmittad, skjuten och dömd till döden – men inget kunde ta död på honom!

Soldater

Det var ett tufft liv att vara soldat i svenska armén under 1600- till 1800-talet. Här berättar vi om mobilisering, marscher och strider. Vad innebar det att kallas ut i fält och hur kan vi veta något om hur våra förfäder hade det då?

Soldater

Pehr Persson Schildt var en av nästan fyratusen män som deltog i Sveriges största fredsbevarande insats. Den svenska truppen skulle skydda civilbefolkningen i Slesvig.

Soldater

I Västerbotten finns många historier om "ströryssar", desertörer eller förrymda krigsfångar, som rörde sig i trakten i flera år efter finska kriget. Finns det något sätt att hitta dem i arkiven?

Soldater

Mikael Hoffsten har skrivit en bok som alla släktforskare med militärer i släkten kan ha stor nytta av.

Soldater

Soldater är tacksamma att forska på. En hel del finns tillgängligt digitalt och Krigsarkivet är en naturlig fortsättning. Här ger vi bästa tipsen på hur man hittar soldaterna i arkiven.

Soldater

En läsare har hittat att hans farfar gjorde värnplikt vid Karlsborg redan 1891. Hur kommer det sig när allmän värnplikt infördes först 1901?

Soldater

En läsare har flera soldater bland sina förfäder, framförallt i Kronobergs län. Hur tar man reda på om de varit i krig?

Soldater

Amiraler och kaptener, fältväblar och majorer. Alla var de olika typer av officerare och utgjorde ryggraden i det militära Sverige. Har du en officer i släkten kan det finnas mycket spännande att hämta ur arkiven.

Soldater

Hur spårar man ryska krigsfångar i Sverige som har bytt namn?

Page 1 / 2