Snabbguide: Från dna-test till träfflista

Dna-tester kan vara till stor hjälp i din släktforskning. Här får du en enkel guide i fem steg till att komma i gång med dna-tester. Vi hjälper dig på vägen till din träfflista.

Dna-test

Vi guidar dig på vägen till din träfflista.

© Shutterstock

1. Beställ dna-test

Välj ett testbolag och beställ ett test-kit på hemsidan, tex hos My Heritage, Family Tree DNA eller Ancestry. Du betalar med bankkort. Förutom kortuppgifter anger du namn, adress och mejl. Du kan också besöka något släktforskarevenemang där det finns test-kit att köpa.

2. Gör testet

Efter några veckor kommer ditt test-kit med posten. Följ bifogade instruktioner. Hos vissa företag gnuggar du insidan av kinderna med en tops. Hos andra ska du istället spotta i ett provrör.

3. Skicka för analys

Fyll i dina uppgifter i det bifogade formuläret. Lägg det och provrören i påsen som provrören kom i och stoppa in allt i det adresserade kuvertet/lådan. Vissa kuvert är förfrankerade, andra kräver brevporto till utlandet. Spara din personliga kod som ditt test-kit är märkt med. Posta!

4. Lägg in bild och släktträd

När din kortbetalning är klar får du ett mejl med inloggningsuppgifter till din sida hos testbolaget. Du kan nu förbereda dig genom att lägga in en profilbild på dig själv och välja om du vill ha ditt riktiga namn eller en pseudonym. Lägg gärna in ditt släktträd också, några generationer räcker. Du kan också göra sekretessinställningar.

5. Resultatet klart

När resultatet är klart får du ett mejl om det, och kan logga in på din sida. Där finns då hela träfflistan med alla de personer i testbolagets databas som du är släkt med – vanligen över tusen stycken – och uppgifter om hur lika ert dna är. Lycka till!

Publicerad i Släkthistoria 7/2021