Annons

Bostadsmarknaden i Sverige är tuff och det kan vara mycket svårt att hitta ett boende. Men det finns bra bostadsportaler som finns där för att hjälpa till!

Fastigheter

Byggnadsnämndens protokoll kan bidra med intressanta uppgifter. Bland annat om ett omstritt hus i Uppsala.

Fastigheter

Lantmäteriets historiska kartor på webben är viktiga för släkt- och hembygdsforskare. Och med hjälp av alfabetiska registret kan man få fram så mycket mer än bara kartor.

Fastigheter

Det är inte alltid så lätt att hitta platserna där förfäderna levde. Men ge inte upp! Det finns många olika vägar att gå för att nå målet. Här är åtta steg som kan ta dig långt!

Fastigheter

Ända sedan 1100-talet finns dokument om markförsäljningar bevarade. Sedan snart 60 år tillbaka sammanställs denna information med Gustav Vasas jordeböcker i projektet Det medeltida Sverige, vilket kan hjälpa släktforskare att hitta förfäder från äldre tid.

Fastigheter

Från 1734 skulle varje fastighetsförsäljning kungöras – uppbudas – tre gånger innan affären var helt klar. Uppbuden finns sparade i arkiven.

Fastigheter

Närmare två miljoner flygfoton har digitaliserats av Arkiv Digital. Nu behöver företaget hjälp med att koppla dessa bilder till de rätta platserna på kartan.

Soldattorp i Östbo.
Fastigheter

Den svenska byråkratin har haft koll på det mesta – men inte torpen! Dock finns det sätt att hitta dem. Professor Lars Ericson Wolke berättar hur man går tillväga!

Fastigheter

Det finns mycket bevarat i arkiven om våra hus och fastigheter. Ägarbyten och beskattningar ger bra information, men glöm inte kartorna!

Fastigheter

Nyfiken på hur gammalt det där huset på gården egentligen är? Allt du behöver är en såg och en dendrokronolog, det vill säga en expert på årsringsdatering. Sedan vet du när husets virke höggs!

Fastigheter

TV-profilen Christopher O’Regan lever som han lär. I hans 1700-talslägenhet sitter historien verkligen i väggarna.

Fastigheter

Jag har flera gånger läst i husförhörslängderna att vissa gårdar i Norrby var frälsegårdar. Var kan jag läsa och hitta mer uppgifter om det?