Yrken De fem första kvinnorna i Sveriges riksdag I september 1921 hölls det första riksdagsvalet där kvinnor både fick rösta och var valbara. I januari 1922 intog de första kvinnliga ledamöterna sina platser i riksdagen – en i första kammaren, fyra i den andra. De hälsades med orden: ”Mina herrar!”
Yrken Vad gjorde profossen och järnskrivaren? Profossen fanns i det militära och fungerade före det tidiga 1800-talet som bödel och utförde avrättningar och bestraffningar. Dock kunde yrket även ha en annan funktion. Historieprofessorn och författaren Lars Ericson Wolke reder ut begreppet då en läsare frågar om en anfader som var profoss i järnbruket Österbybruk på 1700-talet. Vid järnbruket fanns även en järnskrivare, vad gjorde denne?
Yrken Gustaf Dalén – den släktkäre uppfinnaren För uppfinnaren och nobel-pristagaren Gustaf Dalén var släkten viktig. I och kring sin borgliknande villa vid AGA:s fabrik bodde förutom hans egen familj, hans far, syskon och andra släktingar från Västergötland.
Yrken Flottarna satte fart på exporten Skogen är en av Sveriges viktigaste naturtillgångar. Men utan flottarnas riskfyllda slit hade timmerexporten kommit igång mycket senare.
Yrken Kragnummer visar polisers identitet Konstapel Åberg – nr 474 – tjänstgjorde vid det berömda blodbadet på Gustav Adolfs torg i Stockholm den 5 juni 1917. Den kände fotografen Axel Malmström fångade honom på bild.
Yrken Vilken status hade en klockare? Vad gjorde en klockare, och vilken status hade han? Vår expert svarar på läsarfrågan!
Yrken Småland blev glasbrukens Mecka Det småländska glasriket har sina rötter i 1700-talets järnhantering. Det fanns hundratals framgångsrika glasbruk, som var betydande arbetsplatser.
Yrken Hårkullorna gjorde smycken av människohår Bland alla vandrande och kringresande hantverkare på 1800-talet fanns det kvinnor som tillverkade och sålde smycken av människohår. De flesta kom från Våmhus socken i Dalarna och kallades hårkullor.
Yrken Rallarna slet, slogs och byggde Sverige De lämnade drängstugorna för att bygga 1800-talets järnvägar. Rallarna fick slita hårt och där de drog fram var de ofta illa sedda av de bofasta.
Yrken Hur hittar jag postbonden? En ana i början på 1800-talet verkar ha varit en så kallad postbonde. Finns det någonstans handlingar kopplade till postbönder och deras verksamhet sparade i arkiv? Fick de någon betalning? Vilka kunde bli postbönder?
Yrken Vad var en kolmätare? Vad gjorde en kolmätare – och vilken status hade de? Vår expert svarar på läsarfrågan!
Yrken Växeln hallå! Kvinnor med koll på allt Snörflickor, kopplerskor, nummerflickor... Det var alla namn för den nya yrkesgrupp som växte fram i takt med att telefonin spred sig. De fick snabbt reda på det mesta som hände i byn.