Hur dna-testas arkeologiska kvarlevor?

Hur dna-testas skelett som hittats vid arkeologiska utgrävningar? Kan man se deras dna-svar någonstans? Vår expert svarar på läsarfrågan!

Rekonstruktionen av vikingakvinnan Katas ansikte är baserat på dna-analyser av hennes kvarlevor som hittats intill Varnhems kyrka i Västergötland.

På höjden bakom Varnhems klosterruin, har arkeologerna hittat en mycket tidig gårdskyrka från vikingatiden. Den byggdes före munkarnas ankomst på 1100-talet. Här upptäcktes också kristna gravar, varav de äldsta är från 900-talet. I en kalkstenskista från mitten av 1000-talet vilade resterna efter Kata, som tros vara ägare till den välbärgade storgården Varnhem. Hennes namn finns belagt på en runristad gravsten.

Kata var 160 centimeter lång, spensligt byggd och på skelettet fanns inga spår efter hårt arbete. Men trots att hon hörde till dåtidens elit, har hon dött ung, bara 30–35 år gammal.

Dna-testat Varnhemsfynd

På Katas gård intill Varnhems kyrka finns hennes ansikte rekonstruerat. För att få fram detaljer om Katas utseende gjordes en dna-undersökning på Geogenetiskt centrum vid Köpenhamns universitet. Där bedriver forskare ett projekt om vikingabefolkningar kring Nordsjön och man har testat ett tjugotal individer från Varnhem.

Enligt Maria Vretemark vid Västergötlands museum, som lett utgrävningarna i Varnhem, visade det sig att Kata haft blå ögon och ljust hår, men det finns andra som begravts intill som haft bruna ögon och mörkt hår.