Adel

Släkten Bildt har sina rötter inom Medeltidens danska adel. På 1500-talet kom ätten till Sverige och i ett nytt praktverk kartläggs dess historia fram till våra dagar.

Adel

Hur går man vidare om man stöter på adliga namn och titlar i sin släktforskning? Vi bad Pontus Ragnö, som arbetar med genealogi på Riddarhuset, att berätta.

Adel

Den svenska adelns storhetstid var 1600-talet när grevar och baroner tävlade om att bygga de mest praktfulla slotten. Dick Harrison och Anna Larsdotter har följt den svenska adeln i spåren – från 1200-talet fram till idag.

Adel

Stjärnasläkten är en av de äldsta DNA-bekräftade släkterna i Sverige. DNA-släktforskaren Jakob Norstedt har träffat Cornelia Colliander, den sista personen i livet i ätten Stiernhielm och berättar om hur han spårade släktens anfader, född på 1420-talet.

Adel

Genealogen Johan Gabriel Anreps pionjärverk Adelskalendern utkom första gången 1854. I den senaste upplagan, nummer 107 i ordningen, redovisas 663 svenska adelsätter i detalj. Det kräver sin redaktör.

Adel

Kunde en ofrälse ta ett efternamn som använts av en utdöd adelssläkt? Frågan gäller 1700- och 1800-talet, och vår expert Ulf Berggren ger svar.