Elva DNA-tester krävdes för att hitta morfars far

Det krävdes DNA-tester hos flera olika bolag innan Anders Hjalmarson lyckades hitta sin okände morfars far.

Anders Hjalmarson bor i Västerlösa, bara några mil från Gistad där Anna Pettersson kom ifrån. Här Västerlösa kyrka.

© Håkan Svensson (kyrkan)

Fader okänd, är två ord som orsakat tomma grenar i många släktforskares träd. Med DNA-tester går det ofta att hitta svaret. Ibland snabbt och enkelt, men många gånger krävs flera test, mycket forskning och avancerade analyser. Så var det när Anders Hjalmarson från Västerlösa utanför Linköping hittade sin morfars okände far.

I augusti 1908 kom Anna Pettersson hem till sina föräldrar i Gistad i Östergötland efter att ha bott i Amerika i nio år. En månad senare födde hon en son. Vem hans pappa var pratades det inte om.

Sonen växte upp och blev far till fyra barn. En av döttrarna gifte sig med en gårdsägare i Västerlösa. Anders Hjalmarson är deras son.

– Vi hade ett släktträd med pappas anor i sex generationer. När jag började släktforska hittade jag också mammas anor i sex generationer – bortsett från morfars far, berättar Anders.

– Mamma och hennes syskon har ett foto av deras farmor och farfar, men de visste inte något om honom. Det enda de hade hört var att hon ägde ett par örhängen som hon fått av honom och de trodde att han kanske var tysk, fortsätter Anders.

DNA-testade med visual phasing

Fotot är taget i Philadelphia och på baksidan står det Friedrich S Herres. Anders kunde inte hitta några uppgifter om honom. Han tänkte att ett DNA-test kanske skulle kunna ge svar och testade sin mamma hos Family Tree DNA. Bland de träffar hon fick genom testet sökte han personer med möjlig koppling till Friedrich, men han hittade ingen.

Anders tänkte då att han också skulle testa två av hennes syskon för att kunna använda metoden visual phasing. Det innebär att man med tre testade helsyskon kan avgöra vilka segment på kromosomerna som kommer från var och en av far- och morföräldrarna.

En moster blev den första av syskonen att testa. Inte heller hon hade några träffar som verkade ha koppling till Friedrich.

Anna Pettersson och "Friedrich" på fotot som fanns i Anders mammas föräldrahem.

Nästa moster testade han hos Ancestry eftersom amerikaner ofta testar sig där. Hon fick många amerikanska och andra träffar utan skandinavisk bakgrund, men de flesta av dem saknade släktträd. Anders forskade på dem men hittade inget som ledde honom mot Friedrich.

Att göra visual phasing när ett av testerna är från Ancestry visade sig vara svårt då laboratorierna testar lite olika delar på kromosomerna. Anders testade därför sin morbror hos Family Tree DNA och även en tremänning till sin mamma och hennes syskon.

Friedrichs DNA-segment identifierat

– Nu kunde jag identifiera Friedrichs DNA-segment, men det var inte till någon hjälp för varken mamma eller hennes syskon hade någon träff som delade något av dessa segment, säger Anders med en suck.

Han tänkte inte ge upp utan förde nu över sin mammas och hennes syskons resultat till My Heritage. Han testade också sin mamma hos 23andMe. Bland de bättre träffarna på My Heritage fanns en Joseph Muller.

– Äntligen! De segment som syskonen hade gemensamt med honom hade de fått från Friedrich S Herres. Tyvärr hade Muller inte lagt ut något släktträd och han svarade inte på mina meddelanden, säger Anders.

På 23andMe fick hans mamma en bra träff som heter Matthew. Också han delade segment som hon har från Friedrich, men inte heller han hade lagt ut något släktträd.

– Nu insåg jag på allvar hur värdefullt det var att jag hade gjort visual phasing. Annars hade jag inte kunnat veta att dessa träffar hade koppling till Friedrich, påpekar Anders.

Bruggman gemensam nämnare

Matthew svarade på Anders meddelande. Hans mamma var född Bruggman men Matthew trodde att de var släkt på hans pappas sida. De samarbetade länge för att hitta släktskapet, men kom ingen vart.

– Jag ville inte bara vänta på någon ny bra träff så jag testade mamma hos Ancestry. Hon skulle ju kunna få någon intressant träff som hennes syster inte hade, säger Anders.

Resultatet visade inte någon större skillnad på systrarnas träffar, och nu var Anders faktiskt nära att ge upp.

Men så en dag fick de en stark träff som heter John. Han hade lagt ut ett litet släktträd och Anders såg att Johns mamma var född Bruggman. Alltså samma efternamn som Matthews mamma hade!

Anna Pettersson och Friedrich Brüggemann bodde i Philadelphia, USA. Här Delaware
Avenue fotograferad vid förra sekelskiftet.

Matthews mammas farfar William Sr Bruggman föddes 1898. Han växte upp hos sin moster och hade nästan ingen kontakt med sin biologiska pappa. Allt Matthews mamma visste om sin farfars far var att han hette Friedrich Bruggman.

– Var han min morfars far? Storleken på DNA-träffen med Matthew tydde på det, men avståndet var för stort för att jag skulle vara säker på att spåret inte ledde mig fel. Jag visste ju inte om de två Bruggmanträffarna kom från samma släkt, resonerar Anders.

Matthews morfars DNA-test gav svaret

Anders frågade om Matthews morfar William Jr Bruggman ville DNA-testa sig. Det ville han och resultatet blev det avgörande svaret på släktgåtan; William Jr matchade Anders mamma och hennes syskon med halvkusinsiffror på segment som kommer från deras farfar!

YDNA-test på Anders morbror och William Jr bekräftade kopplingen ytterligare.

Anders hittade sedan en del om Friedrich. Han föddes i Tyskland. Familjen som då hette Brüggemann utvandrade till Philadelphia där de ändrade namnet till Bruggman. 1893 gifte Friedrich sig, men tio år senare hade han separerat och tappat kontakten med sönerna William och Fredrick. De sista spåren av Friedrich som Anders kunnat hitta är från 1908, men 1910 står frun fortfarande som gift. 1920 var hon änka.

Genom att forska framåt på Friedrichs syskons ättlingar hittade Anders också släktskapet med John och Joseph.

Elva tester och mycket forskning

Efter många års släktforskande, ett och ett halvt års intensivt DNA-släktforskande, nio autosomala DNA-test och två YDNA-test samt ingående analyser av DNA-segment lyckades Anders ta reda på vem hans morfars far var och reda ut de närmaste släktförhållandena.

Av detta kan vi lära oss att det absolut går att lösa gamla släktgåtor med DNA-test, men många gånger räcker det inte med ett enda test. Förutom fler test krävs också målmedveten forskning och tålamod.

En släktforskare blir aldrig färdig och nu vill Anders Hjalmarsson veta mer om Friedrichs tyska bakgrund och söka svar om Annas och Friedrichs relation. Hur träffades de? Ville de gifta sig? Fick han inte ut skilsmässa? Var det därför hon återvände till Sverige? Varför har han ett annat efternamn på fotot? Vart tog han vägen och när dog han?

Publicerad i Släkthistoria 7/2019

Fakta: Tre typer av DNA-test

  1. Autosomalt. Detta test ger träffar på alla släktgrenar på båda föräldrarnas sidor. Det blir med säkerhet träff till och med tremänningar, sedan minskar chansen för varje generation. En del fyrmänningar delar inte något DNA medan enstaka tiomänningar kan göra det.
  2. mtDNA. Detta test ger träffar på moderslinjen med personer som man har en gemensam anmoder med, i närtid eller för flera tusentals år sedan. Förklaringen är att det i cellernas mitokondrier finns mitokondrieDNA (mtDNA) som följer med äggcellen från mamma till barn.
  3. YDNA. Detta test ger träffar på faderslinjen. Y-DNA är det DNA som finns i Y-kromosomen och det förs nästan oförändrat över från pappa till son.