Fotografen i Kristdala

Axel Wahlin var välkänd som fotograf i trakt­erna kring småländska Kristdala runt förra sekelskiftet. Maja Bellem berättar om sin mormorsmors morbrors liv bakom kameran.

På fotografiet från 1934 står fotografen Axel Wahlin med sin systerdotter Linnea Holmbom (född Ekberg) bredvid sig. Bilden är tagen hemma hos Edith Svensson, även hon Axels systerdotter, som sitter ner på bilden. Bakom sig till höger har Edith sin dotter Ann-Mari och bredvid sig till vänster Linneas barn Nic och Bibbi.

Det var nödår 1869, då Axel Ludvig Wahlin föddes. Familjen som bodde i backstugan Rävtorpet i Krokshult, Mörlunda, hade det mycket svårt. Så svårt att hela familjen med fadern Johan Ludvig Hultqvist (Nilsson), modern Anna Cajsa Jonsdotter och Axels fyra äldre syskon bestämde sig för att emigrera till Amerika.

Dit skulle även Axels farföräldrar, Anna Lisa Andersdotter och spelmannen Eric Nilsson, samt Axels farbror Aaron. Kanske var det Aaron som var den drivande kraften, han var 28 år och fortfarande obunden.

Eventuellt åkte Aaron och föräldrarna redan 1868, det ser ut så i kyrkböckerna. 1869 hade Axels familj fått ihop pengar till biljetterna och på hösten detta år, när Axel var sex månader gammal, skulle de ge sig av. Men lagom till avresan blev hans storasyster Emma sjuk. Hon hade fått prickar, antagligen rörde det sig om vattkoppor. I sista stund bestämdes det att Anna Cajsa skulle stanna kvar med Emma och Axel, som ansågs vara för liten för att åka utan sin mor.

Från fattighuset till fotoateljé

Familjen splittrades och de som gav sig av hamnade först i Cannon Falls, Minnesota och senare i New Gottland, Kansas. Kvar hemma i Sverige var Anna Cajsa och de två barnen. De fick det svårt att klara sig själva och hamnade till slut på fattighuset. Emma och Axel fick arbeta hos olika bönder som utackorderade.

Efter militärtjänstgöringen runt 1886 togs Axel under fotograf CO Backs vingar. Axel fick bli lärling hos honom i Kristdala utanför Oskarshamn. 1890 registrerade Axel eget företag som fotograf och tog över CO Backs ateljé när denne flyttade till Västervik.

De följande årtiondena tog han mängder med bilder i trakterna runt Kristdala – bröllops- och födelsedagsbilder, porträtt, vyer. Ofta reste han runt i trakten med en portabel lådkamera för att dokumentera bebyggelse och platser för att sedan sälja som vykort.

Ett av Axel Wahlins många porträtt. I bakgrunden en Interiör från en fotoateljé på 1890-talet. Det var då Axel Wahlin startade sin egen fotoverksamhet i Kristdala.

© Nordiska museet

Engagerad i nykterhetsrörelsen

Axel ska ha varit en mycket social person. Han var engagerad i nykterhetsrörelsen och anordnade teaterföreställningar och musiksammankomster. En del av hans bilder är från dessa tillfällen. Axel arbetade ständigt och ägnade mycket tid till sitt yrke. Han var en välkänd profil i trakten, omtyckt och fortfarande omtalad bland folk i Kristdala.

Tyvärr gick en stor del av hans bildskatt förlorad efter hans död 1946, då många av hans glasplåtar slängdes. Men en hel del finns också kvar. Ofta har de en skärpa som gör att de trots att de är svartvita ger en känsla av att personerna är levande. Många av Axels bilder finns spridda på bygden och det finns till och med några bilder på Nationalmuseum.

FÅ SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV – VARJE VECKA!

På forum på nätet hittar man ofta fotografier tagna av Axel, till exempel bilder som skickats till släkt i Amerika. Hela tiden dyker det upp nya bilder.

Min mormorsmor Linnea Holmbom (född Ekberg), som var Emmas dotter, kallade alltid Axel för ”morbo Axel”. De hade mycket kontakt och jag tror att han uppmuntrade henne att fotografera. Hon har tagit många bilder på honom och sin familj. Det jag vet om Axel är sånt som min gammelmormor berättat, men jag har även försökt hitta vad jag kan i andra källor.

Utställning gav mer information

Sommaren 2017 hade hembygdsgården i Kristdala en utställning om Axel. Det är CO Backs brorsbarnbarn Nils Thorén som har snubblat över en massa bilder från Axel och framförallt hittat den studiobakgrund som Axel hade i sin ateljé.

Nils har samlat mycket information om bilderna, mycket tack vare utställningsbesökare som känt igen släktingar på fotografierna. Nils håller även på att dokumentera 1 700 deponerade bilder från hembygdsföreningen för att leta efter Axels bilder.

Publicerad i Släkthistoria 3/2018