Gustaf Dalén – den släktkäre uppfinnaren

För uppfinnaren och nobel-pristagaren Gustaf Dalén var släkten viktig. I och kring sin borgliknande villa vid AGA:s fabrik bodde förutom hans egen familj, hans far, syskon och andra släktingar från Västergötland.

Gustaf Dalén med hustrun Elma och troligen två av barnen

Gustaf Dalén med hustrun Elma och troligen två av barnen i villan på Lidingö. Foto från 1920-talet.

© Sjöberg bildbyrå

På hösten 1912 hade Gustaf Daléns snabbt växande företag AGA just flyttat från Stockholm till Lidingö. I anslutning till fabriksområdet var en borgliknande villa i sen renässansstil under uppbyggnad.

Den byggdes för den 43-årige Dalén, hans hustru Elma och de fyra små barnen, men den store uppfinnaren fick aldrig med sina egna ögon se villa Ekbacken förverkligad, eftersom han efter en olyckshändelse den 27 september blev blind.

Däremot flyttade familjen in i huset när det stod klart och Gustaf Dalén själv kom att bo där i 27 år, fram till sin död.

Sin tids stora uppfinnare

Även Gustafs far flyttade in i huset. Förre hemmansägaren Anders Johansson hade en gång varit kommunalnämndsordförande på den västgötska landsbygden. Men nu var han 78 år, änkling och kunde se hur hans son inte bara hade blivit en av sin tids stora uppfinnare, utan även lyckats göra en enastående klassresa.

Pappa Anders fick i den stora villan för övrigt en egen liten snickarverkstad. Och med tiden skulle Gustaf Dalén samla fler släktingar kring sig på Lidingö.

Mest omtalad blev Gustaf för ett trasigt väggur som han inte bara lagade utan lät bygga om till en avancerad väckarklocka, där en mekanism tände en gaslampa vid en viss tidpunkt. Över lampan stod en kaffekanna som värmdes upp av lågan.

När lampan brunnit ett tag började klockan ringa. Som pricken över i:et tänkte sig Gustaf ytterligare en funktion, som skulle välta sängen om ingen gått upp och stängt av väckarklockan efter en kvart. Men det är oklart om detta sista steg i Gustaf Daléns väckningssystem blev verklighet.

Gustaf på Skräddaregårn var alltså redan vid 12–15 års ålder en känd person i lilla Stenstorp med omgivningar. Men många trodde inte att det skulle bli något av Gustaf. Kanske sågs han som en smula excentrisk.

Gustaf Daléns experiment

Han fortsatte i alla fall att experimentera med olika saker och utveckla diverse idéer hemma på gården, som han tog över i början av 1892. Modern hade då redan varit död ett par år.

Ett av Gustafs projekt var att starta ett mejeri i Stenstorp och i samband med det utvecklade han en fetthaltsprovare. Den blev Gustaf så nöjd med att han bestämde sig för att åka och visa upp den för Gustaf de Laval i Stockholm, den tidens mest berömde svenske uppfinnare och mest känd för separatorn, alltså maskinen som kunde skilja grädden från mjölken.

Visserligen var de Laval imponerad av fetthaltsprovaren, men han förklarade för Gustaf Dalén att han redan hade utvecklat en liknande. Den store uppfinnaren gav den unge västgöten rådet att skaffa sig en ingenjörsutbildning.

Ingenjörsexamen

På tåget hem från Stockholm formade Gustaf sina framtidsplaner. Han skulle inte bli bonde som förfäderna utan ingenjör. Han sålde gården och kom redan på hösten samma år in på Chalmers i Göteborg, efter att ha läst in några ämnen.

Bara fyra år senare tog Gustaf Dalén sin ingenjörsexamen med utmärkta betyg. Han sökte upp sin uppmuntrare Gustaf de Laval i Stockholm, men denne hade då sin storhetstid bakom sig och befann sig i utförsbacke. Någon anställning där blev det inte fråga om.

Istället följde några år av sökande för den unge ingenjör Dalén. Bland annat fick han möjlighet att studera ett år på den berömda tekniska högskolan i Zürich.

Dessutom uppfann han en mjölkningsmaskin och gjorde försök med varmluftsturbiner. Under tiden utvecklade Dalén en mästerlig förmåga att analysera och lösa problem, frågan var bara var och hur denna förmåga skulle blomma ut till fullo.