Uniformskunskap för släktforskare

Mikael Hoffsten har skrivit en bok som alla släktforskare med militärer i släkten kan ha stor nytta av.

Med boken Uniformen berättar. Från karoliner till kamouflage har Mikael Hoffsten, anställd på Sveriges släktforskarförbund, själv fyllt på i förbundets bokhandel som han är ansvarig för. I den rikt illustrerade boken presenteras svenska uniformer från alla vapenslag och från 1700-talets början fram till vår tid.

Författaren lägger extra fokus på arméns uniformer under perioden 1860–1960. Bokens målgrupp är i första hand släktforskare och syftet att hjälpa dessa att hitta och identifiera sina släktingar på bilder där de bär uniform.

Några kapitel är specifikt inriktade på hur släktforskaren kan hitta fotografier av soldater och ett av dem handlar om bytesbilder – foton som kamrater inom samma regementen bytte med varandra.

Andra delar av boken går systematiskt igenom hur svenska uniformer, gradbeteckningar och andra kännetecken förändrats.

På köpet får läsaren också mycket kunskap om svensk militär historia och om då inte bara om de reguljära vapenslagen. Författaren tar också upp företeelser som lottakåren, FN-trupper, hemvärnet och militära musikkårer. Dessutom kan man läsa om uniformer på film, i kungliga sammanhang och mycket annat.