Släkthistorias medarbetare Stina Loo. 

Släktforskare hjälpte polisen lösa brott

Med en timmes arkivforskning kunde Släkthistorias medarbetare Stina Loo se till att polisen kunde åtala en misstänkt stortjuv.

14 mars 2019

Polisen i Höör hittade två förlovningsringar under en brottsutredning, men kunde inte finna ägarna, Emil och Else, som förlovat sig på 1960-talet. 

– Trots att jag gjort flera sökningar i de register polisen har tillgång till fick jag inga träffar som stämde med kombinationen av namn och årtal i ringarna. Då lade jag ut efterlysningen för att se om någon kunde hjälpa oss att hitta ringarnas ägare, säger Dan Lindström, polisassistent i Höör, till Släkthistoria.

Släkthistorias krönikör Stina Loo sökte i Arkiv Digital och i befolkningsregistret och hittade några alternativ som hon mejlade till polisen.

– Det blev en rolig utmaning. Jag håller kurser i släktforskning och tänkte att detta kunde ju vara ett bra exempel, säger hon till Sydsvenskan.

FÅ SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV – VARJE VECKA!

Tack vare Stina Loos efterforskning kunde polisen hitta den rättmätiga ägaren till vigselringarna.

– När jag hittat de personer som ägt ringarna från början kunde jag spåra släktingar till dem och få kontakt med den ena av ringens ägare, som fortfarande var i livet och därmed hade vi en målsägande så att vi kunde gå vidare till åtal, säger Dan Lindström.

Varför kunde ni inte hitta de här personerna i polisens egna register?

– Antagligen för att ägaren till den ena ringen hade avlidit för rätt länge sedan. Det görs regelbundna rensningar i registren och den här personen hade troligen försvunnit i en av dem.

Vore det inte bra om polisen kunde använda något släktforskarprogram i sitt utredningsarbete?

– Ja, det hade varit suveränt bra. Det skulle ge oss större möjligheter på att söka olika kombinationer av personuppgifter från olika tider och platser.

Läs också

Kanske är du intresserad av...