Bostadssökande och hyresvärdar

Bostadsmarknaden i Sverige är tuff och det kan vara mycket svårt att hitta ett boende. Men det finns bra bostadsportaler som finns där för att hjälpa till!

Alla vet vi hur svårt det är att hitta en hem på bostadsmarknaden idag i Sverige, speciellt i de större städerna eller studentstäder. Kanske var det svårt förr också. Om du är ute och letar efter en ny bostad kan en bostadsportal som BostadsZonen hjälpa dig. De är specialiserade på att förmedla kontakt mellan hyresvärdar och bostadssökande eller hyresgäster.

Många bostadsportaler erbjuder bostadsmatcher som är ett enkelt sätt att kunna filtrera all information och få erbjudanden som passar just dig. Du kan även lätt få dem sänt till din privata e-post när ett intressant objekt har kommit in.

Bostadssökande

För att kunna använda dig av snabbt sökandet av en bostad behövs ingen registrering. Du väljer först den stad eller område du är intresserad av och alla aktuella annonser kommer upp. Sen kan du börja filtrera vad just du är intresserad av, typ av boende, hyrespris, antal rum och boyta är det mest vanliga.

Annonserna har ofta foton och kort beskrivning av bostaden samt inflyttningsdatum så du får en idé. Om du är intresserad vill du kanske se lägenheten eller huset och då måste du registrera dig på portalen och ha en aktiv prenumeration som betyder en avgift. När du har betalat får du rätt att se hyresvärdens kontaktuppgifter och allt sker sedan direkt med den som hyr ut.

Du kan också som bostadssökande presentera kort dig i en bostadsannons så hyresvärdar kan finna dig. Du skriver in dina sökkriterier, hyres period och det pris som du anser det är värt.

Hyresvärdar

Om du har en bostad att hyra ut är det gratis att skapa en bostadsannons. Du fyller i adress, bostadstyp, uthyrningsperiod, pris, osv. och på så sätt kan bostadssökande se din annons i portalen. Du måste också uppge kontakt information som ges ut till de bostadssökande som har en aktiv prenumeration.

Du kan också gå in och söka en hyresgäst i bostadsannonserna. Det är ett enkelt sätt att se om någon är intresserad av just det du vill hyra ut. Här ser du en kort presentation av bostadssökande och vilket pris dom är villiga att betala i månadshyra.

Generell information

För att få hyra en bostad bör du vara myndig, dvs. 18 år. Det är normalt att hyresvärden vill kolla upp dig och ber om inkomstuppgifter och kanske också kreditupplysningar. Det är också vanligt att de vill ha referenser från tidigare hyresvärdar om det inte är första gången du hyr. På själva bostadsportalen brukar man kunna köpa och sen ladda ner mallar för kontrakt om du prenumererar.