Över 400 års detaljerad registrering – lär dig mer om släktens soldater

Letar man tillräckligt långt tillbaka i släktleden stöter man förr eller senare på en militär. Tack vare ArkivDigitals nya register blir det enklare att hitta de förfäder som var soldater – och med en enkel sökning är du ett steg närmare din släkts förflutna.

När allmän värnplikt inskaffades i Sverige 1901 var alla män mellan cirka 20–40 år skyldiga att tjänstgöra, vare sig man ville det eller inte. När de första värnpliktiga, i det nya systemet med allmän värnplikt, ryckte in 1902 började man upprätta värnpliktskort. Sverige bytte därmed ut det tidigare Indelningsverket mot en värnpliktsarmé.

Värnpliktskortet – en glimt av svunnen tid

Generalmönsterrullor

Vad som gick att bidra med inom värnplikten var brett. En förfader kan med andra ord varit allt från ryttare till officer enligt anteckningar funna i gamla kyrkböcker. Grundtanken med Indelningsverket var att man skulle knyta militärerna till hemjorden och att det inte skulle vara så enkelt, eller frestande, att byta sida i utbyte mot mer pengar. Som indelt fick man ett litet torp att bo i, lite mark att bruka och hjälp med både utrustning och häst av bönder om det behövdes.

Den indelte soldaten är troligtvis den person som är mest väldokumenterad genom tiderna förutom kungligheter, adel och präster. Den militära byråkratins noggrannhet har minst sagt gett resultat. Tack vare den detaljerade registreringen av soldater finns flera välfyllda serier med militära rullor – ”Rullor 1620–1723” innehåller näst intill 1800 volymer. Till dessa finns ett omfattande kortkartotek över officerare där samtliga volymer börjar med en innehållsförteckning över de omnämnda regementena. Hos ArkivDigital finns alla volymer avfotograferade för att leta sig fram till spännande detaljer från flera hundra år tillbaka.

Upptäck släktingarna på andra sidan Atlanten

Serien ”Generalmönsterrullor 1683–1883” innehåller runt 2000 volymer. Just nu arbetar ArkivDigital med att göra samtliga volymer och sidor sökbara på personerna som finns omnämnda. Redan nu finns 14 regementen indexerade och sökbara med över en miljon poster. ArkivDigitals marknadskoordinator, Ann-Louise Paulsson ser positivt till att systemet hela tiden uppdateras.

– Nya uppdateringar kommer att publiceras var eller varannan vecka under höst- och vinterhalvåret fram tills att samtliga 2000 volymer är indexerade och sökbara. Det kommer göra det mycket enklare för den som letar efter militärerna i sin släkt, förklarar Ann-Louise Paulsson, som själv släktforskat i 25 år.

Generalmönstringarna gjordes ungefär vart tredje till femte år – då synades både manskap, utrustning och hästar. Serien innehåller båda typer av regementen som fanns vid tidpunkten, de som kallades Indelta och Värvade.

En enkel sökning

Med ArkivDigitals nya register blir det nu enklare att hitta de förfäder och släktingar som var soldater. I stället för att bläddra sida efter sida i gamla böcker kan du via en enkel sökning på personens namn hitta rätt i ArkivDigitals register.

Så här kan det se ut när du söker i registret för generalmönsterrullor.

Förnamn och efternamn, födelsedatum, födelseår och ålder, födelseplats, mönstringsår, regemente, kompani, nummer och indelningsplats, rang och tjänsteår går att starta din sökning med via ArkivDigitals sökbara register. När du hittat rätt person kan du klicka dig vidare för att läsa mer om personen i originalkällan – har du tur finns ibland ytterligare detaljer att ta reda på! Ett annat ställe där man kan hitta uppgifter om militärer är Centrala Soldatregistret. De har under många år sammanställt de uppgifter som finns om de indelta knektarna.

– Genom att använda både ArkivDigital och Centrala Soldatregistret får man en bra utgångspunkt för vidare forskning kring militärerna i sin egen historia, säger Ann-Louise Paulsson.

Kom igång med släktforskningen med några enkla sökningar