Upptäck släktingarna på andra sidan Atlanten

Har du släktingar som emigrerat till USA? När familjeträdet sträcker sig hela vägen över Atlanten kan det kännas svårt att ta reda på vilka våra släktingar är borta i USA. Vem gifte de sig med, hur många barn fick de och hur såg de ut? I de svensk-amerikanska kyrkböckerna hos ArkivDigital hittar du mer än bara namn och datum.

Det finns mycket spännande att upptäcka när det kommer till släktforskning. Med hjälp av de svensk-amerikanska kyrkböckerna, som till viss del finns avfotograferade och tillgängliga hos ArkivDigital, kan vi nu passa på att lära känna våra släktingar på andra sidan Atlanten lite mer på djupet.

Några av församlingsmedlemmarna i Red Oak First Convenant Church i Iowa fångade på bild.

De svensk-amerikanska kyrkböckerna liknar de svenska till upplägget. De upprättades hos de församlingar som bildats på de platser i USA där emigranter från Sverige valt att bosätta sig. Tack vare att många av de svenskar som emigrerade till USA gick med i en församling på sin nya hemort kan vi i dag inte bara läsa om, utan även se tillbaka på bilder av hur de levde då.

Därför är kyrkböcker det viktigaste källmaterialet

Bevarade fotografier

Bland de svensk-amerikanska kyrkböckerna finns det mycket att hitta. Församlingsböcker, födelse-, vigsel- och dödböcker, protokoll och räkenskaper är bara en del av allt som går att ta reda på om tidigare medlemmar. Det finns även en hel del tryckta minnesskrifter om församlingarnas historia. Där kan man hitta både detaljerade personporträtt samt fotografier på bland annat församlingsmedlemmar, konfirmander, församlingsstyrelse och körer. Till och med bilder på församlingsmedlemmarnas hus har hittats. Dödsrunor, som också går att leta upp i böckerna, kan ruva på värdefull information kring emigrerades barn då de ofta finns
nedskrivna i dessa. En del böcker innehåller även tidningsurklipp om svenskättlingar.

Tidningsurklipp från Trade Lake Swedish Mission Church i Wisconsin.

Läs mer om olika kyrkböcker i ArkivDigitals blogg

– De svensk-amerikanska kyrkböckerna innehåller så mycket mer än bara namn och datum. Jag har hittat foton på mina amerikanska släktingar tack vare att de var med i en svensk-amerikansk församling, säger Ann-Louise Paulsson, marknadskoordinator på ArkivDigital som själv släktforskat i 25 år.

En berättelse om en familj från Småland dyker upp i en av kyrkböckerna från Bucklin Swedish Mission Covenant Church i Missouri.

Här kan du hitta dina släktingar

Hos ArkivDigital finns svensk-amerikanska kyrkböcker från Colorado, Illinois, Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Nebraska, Oklahoma, South Dakota och Wisconsin. Totalt finns mer än 5400 böcker från 466 svensk-amerikanska församlingar i dessa stater. De senaste tillagda böckerna är från sju församlingar i Denver, Boulder och Golden i Colorado. För dig som söker personer som emigrerat till USA finns även andra tillvägagångssätt. I ArkivDigitals olika databaser finns bland annat ett sökbart register med 1,4 miljoner personer som emigrerat till USA. Ett sökbart register specificerat på de 466 692 personer som i folkräkningen i USA 1940 uppgav att de var födda i Sverige går också att hitta i en av alla databaser hos ArkivDigital.

– I databaserna kan man hitta tryckta skrifter från USA. Totalt 130 volymer finns, som bland annat innehåller kalendern Korsbaneret. Kalendern publicerades mellan 1880 och 1950 av Augustanasynoden i USA och innehåller allt från artiklar, nyheter och dödsrunor om personer inom kyrkan, lägger Ann-Louise till.

Församlingsbok från Augustana Lutheran Church i Denver Colorado.