Kom igång med släktforskningen med några få sökningar

Att börja släktforska kan kännas både överväldigande och förvirrande. Hur startar jag? Var hittar jag informationen? Tack vare ArkivDigitals register med över 238 miljoner sökbara poster kan du komma igång med släktforskningen med bara några få sökningar.

ArkivDigitals internettjänst för släktforskning har sedan 2007 varit till stor hjälp för tiotusentals svenskar som börjat släktforska och är idag störst i Sverige på digitaliserade, sökbara personregister. Med hjälp av dessa har ArkivDigital lyckats ta släktforskningen från svårtydda böcker i dammiga arkiv hem till din egen soffa.

– Dessa register är till stor hjälp för nybörjare som kan göra en enkel sökning och direkt hitta till exempel sig själva, sina föräldrar, mor- och farföräldrar och på så sätt smidigt komma igång med sin forskning, säger Ann-Louise Paulsson, marknadskoordinator på ArkivDigital som själv släktforskat i 25 år.

Det mest omfattande av ArkivDigitals register är “Befolkningen i Sverige 1800-1947”. Utöver det finns även födelseregister, vigselregister och register över avlidna samt Sveriges befolkning år 1940, 1950, 1960, 1970, 1975 och 1985. Tillsammans innehåller dessa register uppgifter som sträcker sig mer än 235 år, från runt 1750 till 1985.

De flesta sökträffar i registren innehåller även en länk till rätt församlingsbok, husförhörslängd eller annan originalhandling. Väl där kan man enkelt se uppgifterna i originalkällan och även hitta ytterligare uppgifter, som information om in- och utflyttningar och emigration.

Läs mer om ArkivDigital här

Registren kan också vara till stor hjälp för mer erfarna släktforskare. Om en person exempelvis flyttat mycket går det snabbt att hitta dem i handlingar från olika församlingar, eller ta reda på i vilken församling någon är född. Något Ann-Louise Paulsson själv fått erfara när hon hittade ny information om sin farfars farfar, trots sin långa erfarenhet av släktforskning.

– När jag sökte i registret ”Befolkningen i Sverige 1800-1947” upptäckte jag att han varit skriven i Karlskrona amiralitetsförsamling som marinsoldat under samma tid som han bodde i Näsby församling. Något jag aldrig skulle upptäckt utan registren, eftersom det inte fanns någon anledning att misstänka att han var skriven på mer än en plats. Som släktforskare blir man alltid glad över att hitta ytterligare uppgifter som gör att man lär känna sina förfäder lite bättre.

Här kan du lära dig mer om att söka i ArkivDigitals register