Sverige från ovan – 4,7 miljoner flygbilder

ArkivDigital har flera miljoner äldre flygbilder som är tagna från 1950-talet och framåt. Det är bilder på gårdar, hus, samhällen, bensinstationer, lanthandlare, fabriker, slott och vackra stadsvyer.

Bilden föreställer Vadstena slott och är tagen år 2009.

Under 1950-talet blev det mer och mer populärt att köpa en flygbild på sitt hus att hänga upp på väggen hemma. Ett av de företag som åkte runt och tog flygbilder av gårdar och hus var Svenska Aero-Bilder. I början på år 2017 köpte ArkivDigital flera miljoner flygbilder av det företaget och de här bilderna digitaliseras och läggs ut till alla användare med abonnemang hos ArkivDigital.

– Vi började med att skanna papperskopior och har nu slutfört arbetet med att skanna negativen i högre upplösning så att kvaliteten blir bättre. Det återstår fortfarande arbete med att placera ut bildserierna på kartan, men det beräknas vara klart nu till sommaren 2022, berättar Ann-Louise Paulsson på ArkivDigital.

Placera ut hus och gårdar från flygbilder direkt på karta

ArkivDigital har nu cirka 4,7 miljoner flygbilder på hus och gårdar från hela Sverige. Bilderna är från 1950-talet och framåt.

– Det här är en guldgruva för den som är intresserad av att hitta bilder på hus och gårdar där släkten bott eller som bara vill se hur Sverige ser ut från ovan, förklarar Ann-Louise.

Bilderna hittar man med hjälp av en karta som finns i ArkivDigital och varje bildserie är markerad med en flygplansikon.

– Hittar man ett hus som man känner igen så går det att markera ut på kartan exakt var bilden är tagen någonstans.

Läs mer om hur du kopplar flygbild till karta här

Bild från Bergsholmen i Skellefteå från år 1953.
En av de äldsta bildserierna hos ArkivDigital.

Högupplöst digital kopia av flygbilder

På baksidan av flygbildernas inskannade papperskopior kan det finnas information om vad husets ägare hette och på vilken adress huset ligger.

– När man skulle sälja flygbilderna skrev man ut en papperskopia som var tio gånger femton centimeter och åkte runt och knackade dörr. Då gjordes anteckningarna på baksidan av bilden. Om de som bodde i huset inte ville köpa bilden gjordes en anteckning om det och varför de inte var intresserade, som till exempel att bilden var för dyr.

Man kan köpa en högupplöst digital kopia av en flygbild. Bilden levereras i storleken 5000 x 5000 pixlar i tre filformat, RAW, TIF och JPG. Beställ genom att kontakta ArkivDigitals kundtjänst.

Katthult eller Gibberyd som platsen egentligen heter där filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. Bilden är tagen år 1996.

Bensinstation i Ingatorp i Småland där det står en fin gammal folkvagnsbuss. Bilden är tagen år 1961.

– Jag kan bli sittande i timmar och bara bläddra bland de olika flygbilderna från olika delar av landet. Det är så intressant att se hur olika platser såg ut förr i tiden och hur hus och områden har förändrats under årens lopp, säger Ann-Louise Paulsson.

Här kan du lära dig mer om flygbilder