Kronprinsessans bandyklubb

När bandyn introducerades i Sverige var det så långt från bandyportföljer man kunde komma. Det var en sysselsättning för överklassen, och den första bandyklubben för damer bildades av en kunglighet.

Bandy i Stockholm någon gång efter år 1900.

© Tekniska museet

På bilden, tagen någon gång runt förra sekelskiftet, syns en grupp kvinnor spela bandy på Djurgårdsbrunnsviken i Stockholm. I bakgrunden skymtar Garnisonens badhus, en byggnad som fanns här från slutet på 1800-talet till 1915, då den fick flyttas för att göra plats åt bebyggelse vid stranden.

Bandyn föddes i England och introducerades i Sverige av greve Clarence von Rosen 1895. I början var det snarare en sport för överklassen än för arbetare. Och det var långt ifrån ovanligt att kvinnor spelade. 1908 bildades Sveriges första bandyklubb för damer, av Gustaf VI Adolfs första hustru, kronprinsessan Margareta, född i England. Föreningen bestod mest av societetsdamer.

Om de bandyspelande kvinnorna på fotot tillhörde denna klubb vet vi inte, då den bevarade bildinformationen är knapphändig. Men omöjligt är det inte. Spelarna uppträdde i speciella matchdräkter, lång kjol samt hatt eller mössa var obligatoriskt.

Publicerad i Släkthistoria 1/2018

Läs också:
Annons

ArkivDigital har flera miljoner äldre flygbilder som är tagna från 1950-talet och framåt. Det är bilder på gårdar, hus, samhällen, bensinstationer, lanthandlare, fabriker, slott och vackra stadsvyer.

Gamla bilder

Vårt fotografiska kulturarv digitaliseras i snabb takt och på internet finns många olika databaser att botanisera i.

Gamla bilder

Har du gamla fotografier av släktingar som du inte vet när de är tagna?