Var Bornholm ett vallonnamn?

Jag undrar var släktnamnet Bornholm kommer ifrån, och hur gammalt det är?

Fråga Jag undrar var släktnamnet Bornholm kommer ifrån, och hur gammalt det är? Den äldste med detta namn som stämmer in på min släkt är Göran Bornholm, född 1750 i Brohus. Jag känner till en son, Christian, född 1779. Dessa uppgifter finns noterade i Gråmanstorps (Klippans) kyrkoarkiv (A1:3 1823-1829, sidan 131). Kan Bornholm vara ett vallonnamn?

Svar Namnet Bornholm är inte ett vallonnamn, men delvis ett smedsnamn, med äldsta kända belägg i Lindesberg i början av 1700-talet genom smeden Hans Mikael(sson) Bornholm. Den andra smedsläkten med detta namn härstammar dock just från ovan nämnde Christian Bornholm, som emellertid själv var skomakare. Det fanns också en skomakare Andreas Bornholm som var samtida med Göran, så släkten kan nog ursprungligen sägas vara en skomakarsläkt.

Göran är inte den äldste i släkten med namnet. Han föddes i Trelleborg ovan nämnda år, och både fadern och farfadern, som bodde där i början av 1700-talet hette Bornholm. Det är troligt att namnet på ett eller annat sätt är inspirerat av den närliggande danska ön.

Läs också:
Valloner

Att härstamma från vallonerna är idag snudd på lika fint som att vara adlig. Men mycket av det som sägs om vallonerna är myter som tog form för hundra år sedan.

Valloner

Många är stolta över att ha vallonska förfäder som kom till Sverige för att arbeta på järnbruken. Mindre känt är att det kom ännu fler tyska smeder. De hade väl så stor betydelse som vallonerna för den svenska järnindustrin.

Valloner

Om man misstänker att någon ana är vallon – hur går man vidare då? Vi lät Robert Mattsson, aktiv i Sällskapet vallonättlingar, dela med sig av sina bästa tips!