Historieätarna emigrerar

Nu lämnar Lotta Lundgren och Erik Haag köttgrytorna för att emigrera till USA. I nya serien "Bye Bye Sverige" seglar de över Atlanten i de svenska utvandrarnas spår.

Erik Haag och Lotta Lundgren emigrerar.

© Nexico/SVT

På torsdag, den 7 december, börjar historieätarna Erik Haag och Lotta Lundgrens nya tv-program "Bye Bye Sverige". Där ska de testa det över en miljon svenskar gjorde under 1800-talet och tidiga 1900-talet: att utvandra till USA.

– Vi har ju tidigare gestaltat perioder och nu ska vi lära människor om ett fenomen, en händelse, förvisso en epok i Sveriges historia men också ett nationaltrauma, säger Lotta Lundgren till SVT.

Den här gången kommer inte huvudpersonerna Lundgren och Haag att äta sig igenom historien, utan kör ett levande rollspel – "lajvar" som Erik Haag säger – för att gestalta utvandrarnas öden.

– Man får följa öden. Att sätta sig in hur skamfyllt det kan vara i att hamna i USA och inte lyckas, att ta sig från den lilla röda stugan i värmländska skogen men när du har gjort den där enorma strapatsen så kanske du får det sämre. Hur ska du då våga skriva hem och berätta det?

Det säger Olof Wretling, som tillsammans med Kakan Hermansson också är med i "Bye Bye Sverige".

Bye Bye Sverige sänds i tre delar med start 20.00 den 7 december på SVT 1.

Erik Haag och Lotta Lundgren försöker få fart på odlingen.

© Nexico/SVT