Svenskättlingar

Krig och nya gränser, men också flyttströmmar av vitt skilda slag. Så här gick det till när banden mellan de nordiska länderna knöts.

Svenskättlingar

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson är via fem olika släktlinjer ättling till Gustav Vasa.

Svenskättlingar

När en guldrush tog fart i sydöstra Australien i mitten av 1800-talet sökte ett tusental svenskar sig dit. I dag är de flesta glömda, kanske för att deras slit i Ballarat gav så lite utdelning.

Svenskättlingar

Lockade av gratis båtresa utvandrade 4000 svenskar till Brasilien. Där väntade usel odlingsmark för stadsborna som slet livet ur sig. En spillra av dem stannade dock kvar – och hittade sitt paradis. Följ med till svenskstaden i Argentina!

Svenska Tysklandsemigranter. Familjen Steffen utanför sin bostad i Holstein-Ludwigsburg våren 1912.
Svenskättlingar

Tiotusentals svenskar utvandrade på 1800-talet till Tyskland i jakt på arbete. Det handlade om de fattigaste på landsbygden som inte hade råd med en biljett till Amerika.

Svenskättlingar

I åtminstone 700 år fanns det levande svenskbygder i dagens Estland. De svenska bönderna förde en hård och långdragen kamp mot brutala godsägare.

Svenskättlingar

I åratal försökte Ulla Kristoffersson spåra upp släktingar som emigrerade till Sydamerika i början av 1900-talet. Efter flera år utan framgång gav ett TV-program den avgörande ledtråden.

Svenskättlingar

Astrid Lindgrens jovialiske söderhavskung Efraim Långstrump har en verklig förebild. Och den sanna historien om sjömannen Carl Petterssons är lika fantastisk som Efraims påhittade!