Kan man vara halvkusin?

Om två personer bara har ena föräldern gemensam och får varsitt barn, är de barnen då halvkusiner?

Kusiner på en gruppbild från 1924.

© Länsmuseet Gävleborg

Svar Ja, förleden halv- kan läggas på benämningar för släktskapsavstånd om anledning finns att förklara att de har den ena anan i utgångsanparet gemensam, men inte båda: halvsyskon, halvkusiner, halvsysters barn och så vidare. Samma personer kan förstås också kallas för syskon, kusiner, systerbarn och så vidare. Sammanhanget avgör vilken precision som är lämplig.

Till exempel om man presenterar en släkting för en granne som man möter på stan är intresset för detaljer rimligen mindre än om man skriver en förklarande släktkrönika.

Publicerad i Släkthistoria 8/2018

Läs också:
Släktskap

Enskilda människoöden är oerhört viktiga och ofta själva nyckeln till intresset för historia. Det menar historikern och författaren, tillika Släkthistorias expert, Kristina Ekero Eriksson.

Släktskap

Johan Bure utforskade sin mors västerbottniska släkt ända tillbaka till 1300-talet. Sedan la han till en legendarisk hjälte med anor från vikingatid. Dna-tester har kunnat skilja myt från verklighet.

Släktskap

Per Andersson är en av Sveriges flitigaste släktforskare. Efter att ha kartlagt hela Långarydssläkten har han nu blivit klar med nästa jätteprojekt: Alla Gustav Vasas ättlingar – det har blivit 250.000 namn!