Vem kan tyda handskriften?

Det är svårt att tyda handstilen i gamla brev. Kan man vända sig någonstans och få hjälp med att tyda vad det står?

FRÅGA Det är svårt att tyda handstilen i gamla brev. Kan man vända sig någonstans och få hjälp med att tyda vad det står?

SVAR Paleografi kallas vetenskapen om skriftens utveckling och konsten att läsa och tolka handskrifter. För släktforskaren betyder det att man behöver vara bekant med de tecken och bokstäver som brukades i Sverige från 1600-talet och framåt. Det finns flera olika ”nycklar”
i släktforskningslitteraturen att använda sig av och träning ger färdighet. Många lade ner stor möda på att skriva vackert, men raka motsatsen finns också. För den som verkligen vill fördjupa sig i konsten att läsa gamla handstilar finns det universitetskurser. Vill man bara ha hjälp med en enstaka kortare text är bland andra landsarkiven behjälpliga mot ersättning.

Läs också:
Släktforskning

Det kan vara svårt att tyda handstilen i gamla dokument och brev. Här är några användbara sajter med läsövningar.

Släktforskning

Jag fick en träff. På My Heritage. Det får man ganska många. Oftast stämmer det inte alls, men ibland tillför de nya släktled och data. Den här träffen var väldigt spännande.

Frakturstil
Släktforskning

Det finns ingen genväg till att läsa äldre handlingar, man måste lära sig läsa hand­stilarna. Vi bad den erfarna släktforskaren Elisabeth Thorsell ge tips och råd.