På jakt efter sina rötter

För sjunde året kommer tio amerikaner till Sverige för att upptäcka det land deras förfäder utvandrat ifrån. Bland årets deltagare i "Allt för Sverige" finns en Broadwayartist, en yogainstruktör och en vietnamveteran.

Programledaren Anders Lundin tillsammans med årets deltagare i "Allt för Sverige".

© Stina Stjernkvist/SVT

I åtta avsnitt med start på söndag 20.00 i SVT1 kommer vi att få lära känna tio amerikaner vars förfäder utvandrade från Sverige. Det är Anders Lundin som lotsar de nyfikna programdeltagarna genom landet i programmet "Allt för Sverige".

Första stoppet i SVT:s serie blir den här gången Avesta, där de får se en glimt av sina förfäder och deras liv under en bildvandring.

Deltagarna kommer från skilda delar av USA, har olika bakgrund och har sina rötter i olika delar av Sverige. En av deltagarna, Nathan Younggren, brukar fortfarande samma jord som hans halländska förfäder en gång odlade upp i Minnesota.

För barnflickan Kristin Lancione, med förfäder bördiga från Medelpad, handlar resan att få reda på så mycket som möjligt om hennes skandinaviska släkt, där det mest är höljt i dunkel.