På jakt efter sina rötter

För sjunde året kommer tio amerikaner till Sverige för att upptäcka det land deras förfäder utvandrat ifrån. Bland årets deltagare i "Allt för Sverige" finns en Broadwayartist, en yogainstruktör och en vietnamveteran.

Programledaren Anders Lundin tillsammans med årets deltagare i "Allt för Sverige".

© Stina Stjernkvist/SVT

I åtta avsnitt med start på söndag 20.00 i SVT1 kommer vi att få lära känna tio amerikaner vars förfäder utvandrade från Sverige. Det är Anders Lundin som lotsar de nyfikna programdeltagarna genom landet i programmet "Allt för Sverige".

Första stoppet i SVT:s serie blir den här gången Avesta, där de får se en glimt av sina förfäder och deras liv under en bildvandring.

Deltagarna kommer från skilda delar av USA, har olika bakgrund och har sina rötter i olika delar av Sverige. En av deltagarna, Nathan Younggren, brukar fortfarande samma jord som hans halländska förfäder en gång odlade upp i Minnesota.

För barnflickan Kristin Lancione, med förfäder bördiga från Medelpad, handlar resan att få reda på så mycket som möjligt om hennes skandinaviska släkt, där det mest är höljt i dunkel.

Läs också:
Trued Persson
Utvandringen

Skånske bondsonen Trued Persson utvandrade tidigt till Amerika. Där blev han känd som en orädd kritiker av slaveriet och behandlingen av indianerna. Han kallades banbrytare – ett ord som också ingick i titeln på hans självbiografi som publicerades 1937, drygt 30 år efter hans död.

Utvandringen

Nu lämnar Lotta Lundgren och Erik Haag köttgrytorna för att emigrera till USA. I nya serien "Bye Bye Sverige" seglar de över Atlanten i utvandrarnas spår.

Utvandringen

Det finns över tusen ort- och platsnamn i USA med svenska rötter. Vi har letat fram ursprunget till 20 av dem!