Från fem år till fem minuter

Med hjälp av den fantastiska nya digitala tekniken och dess möjligheter har vi förkortat söktiden efter en person från fem år till fem minuter!

I en bok utgiven av Sveriges släktforskarförbund på 1990-talet beskriver släktforskaren Ola Lindbäck hur han letar efter sin farfar, Verner Lindbäck, som for till USA 1906. I början skrev han hem till fru och barn men 1908 slutade breven att komma. 1930 dödförklarades han.

"Låt farfar vila i frid” är titeln på boken där Ola Lindbäck beskriver sökandet efter farfar i USA.

I början av 1970-talet började Ola på allvar försöka ta reda på vart Verner tagit vägen. Genom att kontakta arkiv och institutioner och genom att besöka gruvorterna i norra Minnesota där Verner hade arbetat kunde han följa honom till omkring 1930. Sedan blev det stopp.

Ett tips var att höra av sig med en vädjan till Social Security, som hade information om personer från 1936 och framåt. Dock var allt sekretessbelagt, men om man bad snällt så kanske….

Upplösningen kom ganska oväntat genom att en anställd inom Social Security-administrationen anonymt hörde av sig 1979 och lämnade den avgörande informationen. Verner Lindbäck hade dött 1943 i Louisiana, långt från Minnesota och staterna runt omkring där Ola hade sökt tidigare. Äntligen ett svar på den stora frågan: ”Vad hände farfar”.

I år är det 2014 och jag går in på www.familysearch.org och söker på Verner Lindbäck och får många träffar. Det blir många att avfärda. Men jag får också en träff som anger dödsår 1943 i Winnfield, Louisiana. Rätt person!

Med hjälp av den fantastiska nya digitala tekniken och dess möjligheter har vi förkortat söktiden från fem år till fem minuter! Fast det var att överdriva lite. Det blev som sagt många felträffar, och dessutom var födelseåret fel, 1879 i stället för 1872. Verner ville förmodligen göra sig yngre för att kunna fortsätta arbeta. Så i skarpt läge hade det tagit längre tid. Men möjligheten att hitta honom fanns, och vem har sagt att det ska vara lätt!