Släktforskarskolan: Hur håller man ordning?

Ofta går släktforskningen snabbt framåt i början. Det ena ger det andra och det finns alltid en ny tråd att följa. Resultatet är mängder av anteckningar, dokument och små och stora föremål.

Ofta går släktforskningen snabbt framåt i början. Det ena ger det andra och det finns alltid en ny tråd att följa. Resultatet är mängder av anteckningar, dokument och små och stora föremål. Hur gör man för att hålla ordning på allt? En bra struktur från början gör jobbet lättare sen. Vi har frågat några erfarna släktforskare hur de gör.

Magnus Bäckmark, Åkersberga

Hur håller du ordning?

– Många använder ett släktforskningsprogram som ramprogram till att knyta foton och dokument till en viss person, men så gör inte jag. Jag förvarar allt i arkivkartonger, sorterade i alfabetisk ordning. På datorn sammanställer jag information i Worddokument.

Jag använder släktforskarprogrammet Disgen. Har också haft nytta av Disbyt, det kan ge bra ledtrådar. Jag har också haft nytta av Anbytarforum, Släktforskarförbundets forum. Söker man en person och kan googla namn och någon inte alltför vanlig ort kan det ge bra ledtrådar.

Men låt inte datorn komma i vägen för släktforskningen. Det kan vara krångligt att komma igång med datorprogram. Då är det roligare att släktforska istället.

Hur tar du backup?

– Sådant jag har på min dator gör jag backup på till en extern hårddisk med några veckors mellanrum. Släkthandlingar som gamla arbetsbetyg, fotografier och liknande har jag bara i original och hoppas att huset inte brinner upp. Om man hade mer tid kunde man fotografera av sådant, men hur överdrivet försiktig ska man egentligen vara?

Lägger du upp information på internet?

– Jag hade min anlista på en hemsida på Passagen. Men den stängdes ned när Passagen försvann. Det gav en del fina ledtrådar när andra fick träffar på mina anor.

Christina Tuvesson Lindaryd, Vadstena

Hur håller du ordning?

– Bouppteckningar och andra dokument har jag i förvaringslådor. De har jag inte brytt mig om att skanna in. Skulle de gå förlorade går det mesta att återställa från något arkiv. Däremot har jag skannat in brev.

Innan datorn kom skrev jag för hand, ett blad per familj och satte i en pärm. Sedan ritade jag släktträd, också det för hand. Nu använder jag släktforskningsprogrammet Reunion för Mac-datorer. Det är mycket enkelt att använda och det blir snygga utskrifter av släktträd.

Släktträdet har vuxit till flera tusen namn. Jag sparar alla dokument i mappar på datorn.

Hur tar du backup?

– Jag använder Time Machine, ett Mac-program som kopierar datorns innehåll till en extern hårddisk.

Lägger du upp information på internet?

– Bara på Disbyt, föreningen Dis forum på nätet. Där delar man med sig av sitt, och får många träffar i andras släktträd. Det har jag haft mycket nytta av. Annars ser jag inte behovet.

Ulf Berggren, Spånga

Hur håller du ordning?

– Jag sparar ansedlar och andra papper som hör till samma person på ett ställe, och sätter dem i pärmar.

Jag använder ett numreringssystem. Det finns flera, men jag har valt Kekules, namngett av en belgisk genealog som i slutet av 1800-talet lanserade ett numreringssystem för att hålla reda på anorna i släktträdet. Begynnelsepersonen, kallad proband, får nummer 1, far 2 och mor 3, och så vidare.

Fotografier sätter jag i plastfodral i pärmar. I datorn använde jag tidigare programmet Disgen, men nu har jag Holger. Mitt tips är att inte köpa ett släktforskningsprogram direkt utan testa de gratis demoversioner som finns, så att du hittar det som passar dig bäst.

Hur tar du backup?

– Jag har tagit kopior till en annan dator. Nu använder jag också usb-minnen eller så kallad Dropbox för allt.

Lägger du upp information på internet?

– Jag har inte lagt upp något släktträd på internet, men faktiskt publicerat min släkt i tryckt form i Svenska antavlor. Det är en skriftserie som gavs ut av Sveriges släktforskarförbund från 1987 till 2004. Totalt innehåller skrifterna över 300 antavlor.