Missa inte de första svenskarna

I kväll fördjupar sig SVT:s Vetenskapens värld i var de första svenskarna kom ifrån och hur de såg ut.

Vetenskapens värld handlar ikväll om de första svenskarna.

© Grafik Torbjörn Johansson/SVT

De första svenskarna var mörkhyade och blåögda jägare och samlare som vandrade in i Skandinavien söderifrån efter istidens slut för drygt tio tusen år sedan.

Mattias Jakobsson, professor i genetik och en av forskarna i Atlasprojektet, menar att hudfärgen var ett arv från det afrikanska ursprunget.

– De var genetiskt lika de individer som vid den tidpunkten levde i dagens Spanien och Tyskland. De hade ett utseende som är ganska ovanligt i dag, med blå ögon med rätt mörk hud, säger Mattias Jacobsson till Vetenskapens värld.

Ny DNA-forskning visar att de snart fick sällskap av ytterligare en invandringsvåg från öst. Den gruppen hade ljusare hy men mörkare ögon.

Under ett par århundraden smälte de två grupperna samman och bildade vad stenålderns mest blandade befolkning.

– De träffar på varandra, och blandas ihop, och vad vi kan se är att här är högre genetisk diversitet i Skandinavien än i till exempel sydvästra Europa vid den tidpunkten, säger Mattias Jakobsson.

Vetenskapens värld sänds ikväll den 15 maj klockan 20.00 på SVT2 och kan därefter ses på SVT Play.

Läs också:
DNA

Länge var det vanligt att spara och ge bort en lock av sin hår. En läsare undrar om det går att DNA-analysera ett sådant hårminne.

DNA

Får man samma svar om man testar sitt DNA hos olika företag, undrar en läsare. Vår expert Magnus Bäckmark svarar på frågan!

DNA

Dna-testerna har revolutionerat släktforskningen. Ancestry, Family Tree DNA och Myheritage är några av företagen som erbjuder dna-tester. Men hur går det egentligen till? Vad kostar ett dna-test? Och kan man lita på resultatet? I tio steg guidar vi dig igenom allt du behöver veta.