Utvandrarnas hus har inspelningar
Men det finns andra samlingar med mycket mer inspelat material kopplat till Svenskamerika. På Utvandrarnas hus i Växjö förvaras flera samlingar. Det handlar om uppemot 4 500 ljudband med mellan 3 000 och 3 500 intervjuer, både med svenskamerikaner i Amerika och med sådana som återvände till Sverige.
Många av inspelningarna gjordes i Svenska emigrantinstitutets regi. Institutet grundades 1965 och syftet var att bevara minnen från emigrationsåren. Från 1969 var Lennart Setterdahl institutets representant i Amerika och fältarkivarie. Han åkte runt och mikrofilmade material såsom kyrkböcker och svenskamerikanska tidningar och spelade in mängder av intervjuer med svenskamerikaner. Senare fick han också hjälp av sin son Michael.
Det finns även personer som gjort intervjuinspelningar privat och sedan ställt banden till Emigrantinstitutets förfogande, berättar Gunnar Wennerström, arkivarie på Utvandrarnas hus.
– Av dem kan nämnas hembygdsforskare Sven Adolfsson från Vederslöv i Kronobergs län och Gerda och Ed Sundberg i Kalifornien som intervjuat hundratals svenskamerikaner, främst i Kaliforninen, Oregon och Washington, säger han.
Hemvändande emigranter från Öland
En annan samling som förvaras i Växjö är från det så kallade Ölandsprojektet från 1977 med ett femtiotal intervjuer med återvändande emigranter på Öland. Det finns också samlingar som innehåller exempelvis svenska bondkomiker i USA, radioprogram om emigrationen, inspelningar av Vilhelm Moberg och diverse symposier och seminarier.
Uppemot en fjärdedel av samlingarna på Utvandrarnas hus är digitaliserade, men de är inte digitalt sökbara än. Det finns dock goda analoga sökvägar in i materialet för besökare. Register över inspelningarna finns upprättade efter namn på intervjuobjektet, men också efter bandens nummer, län, församling och vem som gjort intervjun.
I en del fall kan banden vara delar av en större samling med material om en speciell släkt eller en person, berättar Gunnar Wennerström.
Man håller på att digitalisera förteckningar över de enskilda samlingarna och förteckningarna ska sedan föras in i NAD, Nationell arkivdatabas.
Ellis Island Oral History
En annan institution som spelat in Amerikaemigranter är amerikanska National Park Service. Sedan 1973 har man bedrivit något som man kallar för Ellis Island Oral History Project.
1 900 emigranter från jordens alla hörn som passerade Ellis Island har intervjuats om sina liv och sina upplevelser när de flyttade till USA. Materialet finns tillgängligt på nätet här. Ett knappt femtiotal intervjuer med svenskar finns där.
Publicerad i Släkthistoria 7/2018