Fordonsregistret kan berätta om släktingarna
Fordonsregistret är inte något enbart för veteranbilsfantaster. Där kan också finnas mycket information om släktingar.
När köpte farfar sin första bil? Vad var det för märke? Vem är mannen på motorcykeln som flirtar med mormor? Vad är det för märke och årsmodell på bilen på fotot? Det är bara några av de frågor man kan få svar på i fordonsregistret.
Ser man registreringsnumret på gamla foton med fordon är det lätt att få mer information i fordonsregistret, vilket i sin tur gör det möjligt att forska vidare i andra källor.
Ett bra exempel är bilden ovan. Vid sökning i fordonsregistret på K482 erhåller man fyra sidor med information. Förstasidan är den viktigaste. Här framgår att det är en Volvo PV 51, årsmodell 1938, samt massor med uppgifter om bilens storlek och motoreffekt. Det framgår också när skatten är betald och att den är försäkrad hos National.
Fabrikör Sandberg i Bräkne-Hoby
Men det mest relevanta är vem som är ägare vilket öppnar nya dörrar. Bilen är registrerad på Nils Sandberg, fabrikör i Bräkne-Hoby socken i Blekinge. Han är ägare från 15 september 1941 till den 23 maj 1946 då bilen överfördes till Kronobergs län.
En extra intressant detalj på bilen är gengasaggregatet framtill. Under kriget var det brist på bensin och bilarna drevs med kolgas. Man eldade i ett gengasaggregat med ved eller kol som gav en gas som kunde driva motorn.
FLER FORSKARTIPS I SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV!
Detta framgår även av fordonsregistret. Bilen är godkänd för kolgasdrift den 11 september 1941. Fordonet skulle även vid behov stå till försvarets förfogande från den 5 maj 1943. Den 12 december 1945 övergick drivmedlet till bensin och bilen avfördes som icke lämplig för kronobruk.
Först i byn med bil
Vem var då fabrikören Nils Sandberg? Jo, det är han som står vid bilen tillsammans med sin dotter Britta-Lisa Sandberg. Nils Sandberg drev klackfabriken i Tararp, Bräkne-Hoby, där man tillverkade klackar i trä för skoindustrin. Under kriget hade han klackar både fram och bak i bilen. Bak transporterades kartonger med klackar till järnvägsstationen i Bräkne-Hoby och framtill eldade han med sekunda klackar och spillvirke från tillverkningen.
Nils Sandberg var den förste i byn som hade bil, dock inte denna utan troligen en Chevrolet 1935 som han köpte 1936.
Publicerad i Släkthistoria 7/2019
Fakta: Så hittar du äldre fordon
Uppgifter om fordon som registrerats mellan åren 1907 och 1972 finns på Riksarkivet. Där söker du vidare så här:
● Gå in på Riksarkivets fordonsregister Du kommer då till formuläret »Utdrag ut fordonsregistret åren 1907 till 1972». Förutom kontaktuppgifter fyller du i fordonstyp, län, årsmodell, fabrikat/märke, registreringsnummer. Dessa uppgifter är obligatoriska, men förutom ägare är det ofta just märke och årsmodell man vill veta. Då får du en kopia av registreringshandlingarna, som innehåller information om bilens hela historia fram till skrotningen.
Men observera att samma registreringsnummer kan ha tillhört flera fordon. När en bil skrotades eller bytte län fick en annan bil detta nummer. Du kan därför få fel bil och bör kolla med någon veteranfordonskunnig eller googla märke/årsmodell.
● Fordonsuppgifter på fordon registrerade efter 1972 finns hos Transportstyrelsen.
● Uppgifter om avregistrerade fordon åren 1972–1994 finns i Riksarkivets fordonsarkiv.
Publicerad i Släkthistoria 7/2019