Använd studentuppsatserna!

Riksarkivet bevarar alla studentskrivningar i svenska. Det ger en chans att närmare lära känna sina släktingar.

Studentexamen på Norra Real i Stockholm i slutet av 1960-talet.

Beslutet att samtliga studentskrivningar i svenska skulle bevaras fattades med motiveringen att materialet speglade samhällets och språkets utveckling. Skrivningarna ansågs därför vara värdefulla för forskningen. För släktforskare kan de visa hur en släkting tänkte i tonåren.

En av de som tog studenten våren 1965 i Stockholm var den då tjugoårige Leif G W Persson. Han gick på Norra Real och han examinerades på allmänna språkliga grenen. Han var vid den tiden omtalad som en av de mest framgångsrika deltagarna i ”Vi som vet mest”, Sveriges Radios populära tävling för läroverkselever. Han var med i radiotävlingen från 1962 och fram till 1964.

Det sista året blev det sensation eftersom ett lag med en flicka för första gången tog sig till final. Hon hette Marianne Granholm och tävlade för Umeå läroverk. Ännu större sensation blev det när Marianne och Umeålaget besegrade Leif och hans två kamrater från Norra Real.

Det föregående året hade Norra Real, med Leif Persson i laguppställningen, vunnit överlägset. Hela inspelningen från finalen den 26 februari 1964, då Umeålaget vann, finns bevarad i Sveriges radios arkiv.

Studentskrivning i svenska

Den 8 mars året därpå var det dags för studentskrivning i svenska. Klockan 8.30 på morgonen var Leif G W Persson på plats i en av Norra Reals salar för att skriva sin uppsats. Senast klockan tre på eftermiddagen skulle den vara färdig.

Leif G W Persson och hans studentuppsats om August Strindbergs Fadren. Leif fick litet a – näst högsta betyg – för uppsatsen som han skrev 1965.

Studenterna kunde välja mellan nitton olika ämnen. Det var till exempel ”Levnadskonstens problem i antikens filosofi”, ”Skriv som inledning till ett framförande i radio eller TV en presentation av ett drama”, ”Lenin – Stalin – Chrusjtjov. Tre epoker i Sovjetunionens historia” och ”Kolhydraterna, deras struktur, egenskaper och användningsområden”.

Skrev om Strindbergs "Fadren"

Leif valde att skriva en inledning till ett framförande i skolradio av August Strindbergs drama Fadren. Hans uppsats är på cirka nio sidor och fick litet a. Det var det näst högsta betyget och betydde ”Med utmärkt beröm godkänd”. Läraren som rättade uppsatsen, har markerat med rödpennan på 35 ställen i texten. Särskilt har denne reagerat på upprepningen av ordet kamp i uppsatsens inledning.

Leif G W Perssons bevarade studentuppsats från 1965 är ett exempel på den stora mängd uppsatser som finns bevarade i arkiven. De ger inblickar i hur unga vuxna då valde att uttrycka sig och lösa de problem som de ställdes inför vid sin studentexamen.

Publicerad i Släkthistoria 8/2019

Fakta: Så hittar du studentuppsatsen

Om man vill hitta en persons studentuppsats eller motsvarande måste man veta i vilken skola som provet ägde rum. Det kan man ta reda på genom att fråga släktingar eller genom att söka i de digitaliserade tidningsarkiven. Flera av de stora tidningarna har sökbara arkiv som ofta är tillgängliga för prenumeranter.

Man kan också besöka Kungliga biblioteket i Stockholm och söka i de digitaliserade tidningsarkiven där. Fram till 1968, då studentexamen togs bort, publicerades som regel alltid studenternas namn i tidningen. Leif Persson hittar vi bland Norra Reals studenter i Dagens Nyheter den 23 april 1965.

Publicerad i Släkthistoria 8/2019