Är du släkt med kungafamiljen?

Det finns många berättelser om oäkta kungaättlingar. Och eftersom familjen Bernadottes Y-kromosom är känd går det att kontrollera vilka som kan ha blått blod – åtminstone om man är släkt i rakt nedstigande manligt led.

Bernadotte Gustav V familj

Gustaf V och drottning Victoria tillsammans med sina barn omkring 1890. Från vänster: prins Wilhelm (Jan Bernadottes farfar), Erik och kronprins Gustaf Adolf.

I många släkter har rykten cirkulerat. Även om det oftast är myter, så finns det en och annan som upptäcker att de har kungliga anor.

Kungliga släkter är dokumenterade på ett helt annat sätt än vanliga personer. Eftersom många kungliga ”frillobarn” giftes in i adelsfamiljer är det möjligt att spåra släktskap till kungaätter med hjälp av kyrkböcker och adelskalendrar. Och det finns även kungliga brev, testamenten och räkenskaper bevarade.

Om man söker efter Bernadotte i offentliga släktträd på nätet, till exempel hos My Heritage, finns barn utanför äktenskapen i en del privata släktträd. Vissa av dessa förbindelser och barn är erkända av kungahuset, andra inte. Det enda sättet att vara helt säker på att man härstammar från en Bernadotte är att dna-testa sig.

Med ett vanligt autosomalt dna-test kan man hitta en gemensam anfader fem–sex generationer tillbaka på mammas eller pappas sida. För att hitta släktskap längre tillbaka på manssidan behöver man testa Y-dna. Det ärvs på faderslinjen från far till son, generation efter generation, i tusentals år.

Karl XIV Johans ättlingar

Ted Rosvall har givit ut en tredje upplaga av sin bok Bernadotteättlingar. I den förtecknas alla Karl XIV Johans ättlingar i Sverige och andra länder. Förutom 567 ättlingar innehåller boken också kompletta uppgifter om alla ingifta, deras föräldrar samt i många fall nästa generation.

Den första upplagan av Bernadotteättlingar kom 1992 och den andra lagom till dynastins 200-årsjubileum år 2010. Under pandemiperioden har Ted Rosvall haft tid att uppdatera och utöka sitt verk. Vi har frågat honom om boken och kungaättlingarna.

Är det endast ättlingarna inom äktenskapen som finns med i boken?

– Ja, med några undantag för erkända utomäktenskapliga barn som Folke Bernadottes norska dotter, greve Oscis Bernadottes mellandotter och några i nutid där man inte skiljer på inom och utom äktenskapen. Idag betraktas det ju inte som något konstigt att få barn utan att vara gift.

Hur har du hittat alla ättlingarna?

– Jag började att leta för trettio år sedan och ättlingarna är kontrollerade i kyrkböcker och folkbokföring till 99 procent. Även i Norge och Danmark stämmer det bra. Men på kontinenten, i Storbritannien och i USA är det svårare. Där finns ju inte samma offentlighetsprincip som i Sverige, så det är svårare att verifiera uppgifter. Ibland har jag fått ringa upp personer eller leta efter dödsannonser.

Kan du uppskatta hur många nu levande Bernadotte-ättlingar det kan finnas?

– Av de 567 ättlingar som jag redovisar i min bok gissar jag att ungefär 400 fortfarande lever.

Vilka trovärdiga uppgifter finns det om utomäktenskapliga Bernadotte-barn?

– Karl XIV Johan var ensam länge i Sverige innan drottning Désirée kom från Paris 1823. Det har hävdats att han fick ett eller två barn då, men jag har för mig att dna visade att det inte kunde stämma. Hans son och efterträdare på tronen, Oscar I, fick dottern Oscaria med en hovdam. Han fick även sönerna Max och Hjalmar med skådespelerskan Emilie Högqvist.

– Många tror ju att Karl XV hade många barn på bygden. Och sannolikt hade han minst två–tre stycken, men inget är bevisat. Han var noga med att aldrig erkänna, och betalade underhåll med hjälp av bulvaner.

– Oscar II hade många förhållanden, bland annat med flera skådespelerskor. Det finns fem–sex påstådda fall, och troligen stämmer något av dem.

Hur ser det ut för kungarna under 1900-talet?

– Gustaf V fick faktiskt ett eller två barn med någon annan under den period som Victoria vistades i Italien. Jag vet med säkerhet vem den ena är. Gustaf VI Adolf sägs ha fått en dotter 1906. Och 1919 fick han sonen Carl-Erik Olivebring med en kvinna som var anställd vid hovet. Han var kusligt lik prins Bertil och prins Sigvard!

Om det finns en släktberättelse om att en förfader härstammar från en Bernadottekung, hur kan man då gå vidare för att hitta svaret?

– Det finns inga erkända illegitima barn till Bernadotterna. Att gå arkivvägen är därför knappast meningsfullt. Jag tror egentligen att dna är enda vägen. Där kan ett autosomalt test vara mer värdefullt än Y-dna, där kopplingen kan finnas långt tillbaka i tiden.