Andreas Norléns släkthistoria
Andreas Norlén blev omvald som talman efter valet i september 2022. Norléns anor rymmer alla sorters yrken – det är torpare, bönder, fiskare, hantverkare och politiker.
Andreas Norlén (M) föddes i Bromma i Stockholm 1973 och vid tre års ålder flyttade familjen till pappans hemort Nordingrå i Ångermanland. Snart därefter flyttade de dock söderöver igen, till moderns Ödeshög i Östergötland.
Efter avklarad gymnasieskola i Mjölby bar det av till juridikstudier i Jönköping, vilket övergick till affärsjuridiska programmet med Europainriktning vid Linköpings universitet och sedan vidare till Stockholms universitet och en jur kand-examen.
Universitetstiden avslutades med forskning och en doktorsavhandling med titeln Oskälighet och 36 § avtalslagen. Disputationen skedde 2004.
Andreas Norléns politiska karriär
Andreas Norlén arbetade under många år inom moderns företag, Kurirengruppen i Sverige AB, ett företag som driver och producerar tidningar. En period var han ansvarig utgivare för Kurirentidningarna och skrev där också återkommande krönikor. Hans politiska intresse har funnits med honom sedan tonåren och som femtonåring gick han med i Moderata ungdomsförbundet.
Engagemanget ledde till flertalet politiska uppdrag, först som ordförande för MUF Östergötland och sedermera till uppdrag inom så väl kommun, landsting och riksdag. Sedan 2018 är han riksdagens talman och han fick en tuff start när han skulle föreslå regeringsbildare under hösten samma år. Många minns nog hans till synes oändliga antal fikamöten med partiledarna i talmansrummet i riksdagen.
Släktingarna som arbetsgivare
Men kanske hittar vi ursprunget till hans politiska bana långt före tonåren? Andreas fädernesida hittar vi som har nämnts i Nordingrå församling, där pappa Urban är född och även dennes far, Olof Albert. Andreas farfar var en mångsysslare i ordets rätta bemärkelse, en entreprenör som med variation och flexibilitet möjliggjorde livet på landsbygden. Olof Albert hade ett politiskt engagemang, var innehavare av bygdens livsmedelsbutik och drev åkeri samt begravningsbyrå.
Andreas Norlén berättar att ett av hans första sommarjobb var just med farfar och farmor som arbetsgivare. Uppgiften var att servera kaffe på minnesstunderna efter begravningarna. Var det den bakgrunden som gav sig till känna under de där kaffestunderna med partiledarna efter valet 2018?
När arbetet var utfört väntade fiske tillsammans med farfar vid Höga kusten. Då var fisket en hobby och avkoppling, men för tidigare generationer var det inte ett fritidsnöje.
En släkthistoria med alla sorters yrken
Farfars farfar Olof Nilsson var fiskare till yrket och beroende av god fångst för att kunna försörja familjen. I efterhand kan vi emellertid förstå att Olof klarade försörjningen bra, eftersom han år 1885 kunde köpa en fastighet, Näsänget 2. Dessvärre avled han samma år, 38 år gammal. Dödsorsaken framgår inte av kyrkböckerna.
Det var denne Olof som antog släktnamnet Norlén, eller Nolén som det faktiskt står i husförhörslängderna. Sonen, Andreas farfars far Johan Olof, är den som först förekommer i kyrkböckerna med r:et i Norlén.
Johan Olof tog över gården 1902. Utöver det lantbruk som följde med gården så var han också föreståndare för Nordingrås första Konsumbutik och engagerad i kommunpolitiken. Något som Andreas Norlén själv inte kände till innan Släkthistoria upplyser honom om uppgifterna.
Elinstallatör och glasblåsare
På Andreas Norléns mödernesida hamnar vi i Östergötland och Närke. Mamma Gunilla är född i Vadstena, men växte upp i Ödeshög. Hon är dotter till Ingrid och Per. Per var elinstallatör och startade företaget Elektro-Pär som finns kvar idag, om än inte i familjens ägo.
Per var i sin tur son till glasblåsaren Bertil och hans hustru Anna. Bertil arbetade på Hammars glasbruk, som främst gjorde sig känt för sin buteljproduktion. Men Bertil gjorde inte bara buteljer, han tog sig också tid att blåsa ett glasklot till sin kära Anna. En vacker kärlekshandling, tycker Andreas och ordnar fram en bild på glasföremålet, som fortfarande finns kvar hemma hos hans mamma Gunilla.
Anor i alla sorters yrken
Andreas anor rymmer alla sorters yrken – det är torpare, bönder, fiskare, hantverkare och politiker. En spegling av vad ett samhälle har behövt för att gå runt. Även om man i familjen inte direkt har ägnat sig åt släktforskning, så har man alltid talat om tidigare generationer, berättar Andreas. Ett av hans ledord i det politiska arbetet är ”långsiktighet”, och han menar att kunskap om den egna historien också gör att den stora världshistorien känns närmare en själv.
Publicerad i Släkthistoria 8/2021