Andreas Norléns släkthistoria

Andreas Norlén blev omvald som talman efter valet i september 2022. Norléns anor rymmer alla sorters yrken – det är torpare, bönder, fiskare, hantverkare och politiker.

Andreas Norlén omvald till talman.

Andreas Norlén (M) omvald som talman efter valet 2022.

© Fredrik Wennerlund

Andreas Norlén (M) föddes i Bromma i Stockholm 1973 och vid tre års ålder flyttade familjen till pappans hemort Nordingrå i Ångermanland. Snart därefter flyttade de dock söderöver igen, till moderns Ödeshög i Östergötland.

Efter avklarad gymnasieskola i Mjölby bar det av till juridikstudier i Jönköping, vilket övergick till affärsjuridiska programmet med Europainriktning vid Linköpings universitet och sedan vidare till Stockholms universitet och en jur kand-examen.

Universitetstiden avslutades med forskning och en doktorsavhandling med titeln Oskälighet och 36 § avtalslagen. Disputationen skedde 2004.

Släktingarna som arbetsgivare

Men kanske hittar vi ursprunget till hans politiska bana långt före tonåren? Andreas fädernesida hittar vi som har nämnts i Nordingrå församling, där pappa Urban är född och även dennes far, Olof Albert. Andreas farfar var en mångsysslare i ordets rätta bemärkelse, en entreprenör som med variation och flexibilitet möjliggjorde livet på landsbygden. Olof Albert hade ett politiskt engagemang, var innehavare av bygdens livsmedelsbutik och drev åkeri samt begravningsbyrå.

Andreas Norlén berättar att ett av hans första sommarjobb var just med farfar och farmor som arbetsgivare. Uppgiften var att servera kaffe på minnesstunderna efter begravningarna. Var det den bakgrunden som gav sig till känna under de där kaffestunderna med partiledarna efter valet 2018?

När arbetet var utfört väntade fiske tillsammans med farfar vid Höga kusten. Då var fisket en hobby och avkoppling, men för tidigare generationer var det inte ett fritidsnöje.

En släkthistoria med alla sorters yrken

Farfars farfar Olof Nilsson var fiskare till yrket och beroende av god fångst för att kunna försörja familjen. I efterhand kan vi emellertid förstå att Olof klarade försörjningen bra, eftersom han år 1885 kunde köpa en fastighet, Näsänget 2. Dessvärre avled han samma år, 38 år gammal. Dödsorsaken framgår inte av kyrkböckerna.

Det var denne Olof som antog släktnamnet Norlén, eller Nolén som det faktiskt står i husförhörslängderna. Sonen, Andreas farfars far Johan Olof, är den som först förekommer i kyrkböckerna med r:et i Norlén.

Johan Olof tog över gården 1902. Utöver det lantbruk som följde med gården så var han också föreståndare för Nordingrås första Konsumbutik och engagerad i kommunpolitiken. Något som Andreas Norlén själv inte kände till innan Släkthistoria upplyser honom om uppgifterna.