Leif GW Perssons klassresa

En politisk affär gjorde honom rikskänd. Hans nyckelroman om händelsen gjorde honom rik. Så tog klassresan fart för Leif GW Persson, som senare i livet skulle bli folkkär som brottsexpert i tv.

Leif G W Persson och en löpsedel från tiden för Geijeraffären.

© Sjöberg Bild

Att han skulle göra en klassresa hade också hans föräldrar tänkt sig. Men pappa Gustav, som var byggnadsarbetare, ville att sonen skulle bli ingenjör. Därför skulle den unge Leif, som tidigt visade sig ha lätt för att lära, ”kostas på” och få mer utbildning än vad hans föräldrar hade fått.

Det blev realskola och gymnasium, men även om studierna fortsatte att gå lätt så blev han under de åren alltmer medveten om sin enkla bakgrund jämfört med klasskamraterna som kom från mer välsituerade familjer.

I sin självbiografi Gustavs grabb konstaterar Leif GW Persson att hans familj saknar intellektuella traditioner: ”Den släkting som tagit sig längst i den meningen, vid den tiden då jag tar studenten, är folkskollärare i Ockelbo. Det är en begåvad och högt bildad man som bara råkat växa upp i fel tid, innan arbetarklassens barn kan ge sig ut på den resa som jag får möjlighet att göra i hägnet av efterkrigstidens socialdemokrati.”