Kungliga äktenskap

Svenska kungar har sedan 1500-talet försökt att stärka sin egen och rikets ställning genom äktenskapsallianser med framförallt tyska furstehus. Men intresset på kontinenten har tidvis varit svalt. Det konstaterar historikern Bo Eriksson i sin exposé över kungarnas problem med att hitta passande partners.

Porträttet av den svenska kungafamiljen från 1690-talet

Porträttet av den svenska kungafamiljen från 1690-talet illustrerar kopplingen till kontinentens furstehus, i detta fall Holstein-Gottorp och Danmark. Längst till vänster Hedvig Eleonora, I mitten Ulrika Eleonora den äldre.

© David Klöcker Ehrenstrahl/livrustkammaren

Gustav Vasa var en kung med stora problem – och då syftar vi inte på de återkommande vredesutbrotten. Hans största bekymmer var att han inte hade ärvt kungatiteln, utan hade erövrat den i ett upprorskrig mot den danske kungen, Kristian II.

Han var tvungen att legitimera sin självpåtagna plats på den svenska kungliga tronen, såväl utåt mot de europeiska furstehusen, som inåt mot unionsvänliga biskopar och stormän. Utan några kungliga anförvanter i släkten var det inte lätt att hitta en passande brud från utlandet.

Prinsessan Katarina av Sachsen-Lauenburg

Han lyckades till slut hitta en gemål som passade honom: prinsessan Katarina av Sachsen-Lauenburg. Men det var först sedan furstehusen i Pommern, Mecklenburg och Polen avvisat Gustav som svärson som svenskkungen fann sin tyska furstedotter och därmed höjde sin status utomlands.

Det dröjde också flera år från det att han hade upptäckt och börjat uppvakta henne, tills att de gifte sig. Anledningen till dröjsmålet var att brudens far var mycket tveksam till alliansen. Flera uppror bröt ut i Sverige och Gustav var, som sagt, en uppkomling. Gustav Vasa var till och med tvungen att lämna pant för att ens få fortsätta diskussionerna om att ingå äktenskap med Katarina.

Katarina Jagellonica var en äkta kungadotter på flera sätt och vis. Hon ägde ett antal slott, var mycket bildad (drottningen talade både latin och italienska samt förstås polska) och behärskade europeiskt hovceremoniel, som blev en allt viktigare ingrediens i umgänget mellan länders representanter.

Den diplomat som inte förstod hur djupt man skulle buga eller när man skulle ta ett kliv tillbaka i det nära umgänget med kungligheter, försämrade sina chanser att bedriva utrikespolitik.

Slottet Tre Kronor

En finess som Jagellonica förde med sig till det svenska hovet var för övrigt gaffeln – en relativ ny uppfinning i Europa. På slottet Tre Kronor i Stockholm dukades det från och med nu fram både gaffel och kniv när det anordnades gästabud.

Johan och Katarina fick tre barn: Isabella, Sigismund och Anna. Sigismund blev Johans efterträdare och var kung av Sverige mellan 1592 och 1599, men tvingades på grund av sin katolska tro att abdikera och lämna landet. Under resten av sitt liv – han dog samma år som sin kusin Gustav II Adolf – styrde han som Sigismund III Vasa kungariket Polen och storhertigdömet Litauen.

Sigismund lyckades knyta band med den mäktiga Habsburgsläkten genom sitt giftermål med Anna av Habsburg, dotter till en ärkehertig av Steiermark och Maria av Bayern. Efter Annas död gifte han om sig med ännu en medlem av Habsburg, systern Konstantia. Med Sigismunds söner Vladislav IV av Polen och Johan II Kasimir dog Vasaätten i Polen ut på svärdssidan.

Efter Johan III och Sigismund blev det hertig Karls tur att ta över makten och regera Sverige som Karl IX. I äktenskapsfrågor gjorde han som sin far, Gustav Vasa, och sina systrar – han sökte sig en maka bland de tyska furstehusen.

Valet föll på hertiginnan Maria av Pfalz, dotter till kurfursten Ludvig VI av Pfalz och Elisabet av Hessen. Han gifte senare om sig med en annan tysk furstedotter, Kristina av Holstein-Gottorp, som för övrigt var kusin till Maria av Pzalz.

Förbindelsen mellan det svenska kungahuset och furstehuset Pfalz, upprättat genom äktenskapet med Maria, skulle spela stor roll i framtiden. Parets dotter Katarina gifte sig sedermera med Johan Kasimir av Pfalz-Zweibrücken. De fick bland andra sonen Karl Gustav, som 1654 kom att ersätta drottning Kristina som svensk regent under namnet Karl X Gustav.

Tidens nya dynastiska förbindelser

Det var naturligtvis inget som vare sig Karl eller Maria hade kunnat förutse, utan det var ett resultat av tidens nya dynastiska förbindelser i Europa, vilka hela tiden befann sig i rörelse och förändring. Så gott som varje nytt ingående av äktenskap mellan furste- och kungahusen gav konsekvenser för hur maktordningen såg ut. Valet av brud – eller make – spelade alltid en roll för dynastins möjligheter att överleva och bevara kronan intakt.

När Gustav II Adolf skulle söka sig en brud var det modern Kristina av Holstein-Gottorp som bestämde. En ofta berättad historia är den om den unge prinsens uppflammande kärlek till den svenska adelsflickan Ebba Brahe, men sådana mesallianser gick inte an i tider av stormakt och krig på kontinenten.

Modern plockade i stället fram en tysk furstinna vid namn Maria Eleonora av Brandenburg. Brudens far var nämligen kurfurste och tillhörde huset Hohenzollern – och med dem var det viktigt att Sverige stod på god fot.