Så här har våra förfäder använt skönhetsprodukter genom åren

Även om många tror att skönhet och hudvård är nya påfund, har det i själva verket funnits och använts i tusentals år. Faktum är att våra förfäder förmodligen har använt dessa produkter sedan tidernas begynnelse. Vi har kommit långt sedan surmjölksbad och kolpulver-mascaror, men många kosmetiska trender från det förflutna används faktiskt på ett eller annat sätt än idag.

© Depositphotos

Människor har brytt sig om sitt utseende sedan de upptäckte att vatten i dammar och sjöar kunde användas för att se sin spegelbild. Föreställ dig att dina förfäder förmodligen iakttog sin dubbelhaka med samma skeptiska blick som du och undrade om långa fransar kunde framhäva ögonen på ett tjusigt sätt.

Men till skillnad från när våra förfäder vandrade på jorden är utbudet av skönhetsprodukter inte riktigt lika begränsat idag. Tack vare såväl fysiska butiker som nätbutiker, som Matas.se, kan vi klicka hem skönhetsprodukter från våra favoritmärken och boosta vårt utseende för att bli så attraktiva som möjligt. Men vad gjorde våra förfäder innan butiker som Matas fanns?

Smink och hudvård har anor i forntida Egypten

Det är allmänt vedertaget att smink började användas i Egypten för över 6 000 år sedan, i samma veva som människor började få upp ögonen för hudvård. Under den här perioden var smink en symbol för välstånd och ansågs vädja till gudarna. Det sägs att kolpulver användes till både mascara och eyeliner, och att vitt puder användes för att uppnå en ljus hudton, vilket länge var ett ideal bland kvinnor och män.

Men förutom smink började man också experimentera med olika oljor, livsmedel, örter och växter för hudvård. Drottning Kleopatra sägs till exempel ha badat i sur mjölk för att strama upp sin hud och använt citronsaft för att bleka ansiktet.

Naturliga ingredienser var standard för hudvård i århundraden

I tusentals år har våra förfäder uteslutande haft tillgång till vad naturen har gett dem för att skapa både smink och hudvård.

Precis som i det forntida Egypten blandade våra förfäder därför det som fanns tillgängligt, från bär och örter till insekter och träkol, för att skapa produkter med många olika användningsområden. Och resultaten blev avsevärt olika, men faktum är att många av de ingredienser som användes i diverse skrubbar och krämer är vanliga inslag i skönhetsprodukter än idag. Honung, neem och gurkmeja är bara några av de ingredienser som fortfarande används i skönhetsprodukter.

Under 1900-talet tog skönhetsindustrin fart med stormsteg

Även om våra förfäder alltid tycks ha använt skönhetsprodukter av alla slag, var det först på 1900-talet som branschen verkligen tog fart. Det var trots allt då som modeikoner som Audrey Hepburn, Grace Kelly, Marilyn Monroe och Elizabeth Taylor prydde varenda modetidning.

Det innebar också att kvinnor (och några få män) förväntades lägga pengar och tid på att förbättra sitt utseende, vilket de bland annat gjorde genom att motionera och köpa diverse skönhetsprodukter. Fram till 90-talet ville man se perfekt ut, som en supermodell med stora ögon, vit hud och inte minst smal kropp. Då fanns inte samma strävan efter en naturlig look som i dag.