Ny databas över svenska folkdräkter

En databas över Sveriges alla folkdräkter håller på att växa fram. Du som vet något om en folkdräkt kan bidra med bilder och fakta.

Dräktnyckel heter den nya databas med bilder och fakta om folkdräkter som just nu är under uppbyggnad. Nämnden för hemslöjdsfrågor har anslagit projektpengar och dem har Ola och Joakim Depui använt till att skapa webbplatsen draktnyckel.se där folkdräktskännare i olika landskap kan ladda upp sin information.

– Idén till den här databasen väcktes i samband med de folkdräktsmarknader som hålls i Jönköping 2015 och 2016. Intresset för folkdräkter visade sig vara väldigt stort och många ville också ha möjlighet att köpa och sälja mellan marknaderna så då skapade vi först sajten folkdraktsmarknad.se. Men detta ledde i sin tur till att vi fick in en massa frågor om dräkter. Nästa steg blev då att skapa en databas med dräktfakta, förklarar Ola Depui.

Utöver Jönköpings län är det hittills dräktinformation om några av dräkterna från Dalarna, Värmland och Öland som hunnit samlas i databasen på draktnyckel.se. Bilder finns dock på flera av landets folkdräkter. Förhoppningen är att fakta om alla landskaps dräkter ska laddas upp på sidan.

  Läs också:
  Kultur

  Anders Zorn är kanske mest känd för att ha målat nakna kvinnor och folklivs­motiv. Men i början av 1900-talet var hans porträttmålning världsberömd. Bland uppdragsgivarna fanns Sveriges kung och USA:s president.

  Skillingtryck
  Kultur

  Från 1600-talet och framåt utgjorde skillingtrycken en viktig del i nyhetsförmedlingen. Det var billiga trycksaker med sångtexter som berättade om stora och små händelser och spreds via marknader över hela landet. Nu kan du läsa tusen av dessa visor på nätet.

  Kultur

  Vid 1900-talets början var Cilluf Olsson en prisbelönt konstväverska. Här berättar hennes ättling Birgitta Calagos om hur hennes mormors moster, bondmoran från Österlen, nådde internationell berömmelse.