Josabeth Sjöberg målade 1800-talets vardag
Josabeth Sjöbergs detaljrika akvareller ger en unik inblick i fattigare miljöer och vardagsliv på Söder i Stockholm under 1800-talet.
På tolv olika adresser på Södermalm levde Josabeth Sjöberg under mitten och slutet av 1800-talet. Alltid ensam i små hyresrum, ofta i vindsvåningar i äldre hus.
Visserligen tillhörde hon den lägre borgarklassen, men levde ändå ett enkelt och ganska fattigt liv.
Hon försörjde sig på att ge gitarr- och pianolektioner och på att färglägga ark med konturtryckta bilder.
Alltid med själv
Någon gång mitt i livet bestämde hon sig för att i akvareller börja skildra sina hem, liksom omgivande miljöer. Målningarna hon skapade visar bland annat interiörer från hennes tolv boenden, och vyer från fönster.
I varje interiörscen finns Josabeth själv med. Betraktaren får möta henne när hon serverar kaffe, sätter upp gardiner eller lägger patiens.
Det finns få liknande inblickar i dessa 1800-talsmiljöer bevarade för eftervärlden.
– I alla fall inte från den här samhällsklassen, från rika människors hem finns det mycket mer, säger Hans Öjmyr, doktor i konstvetenskap och publik- och utställningschef på Stadsmuseet i Stockholm.
Bok om Josabeth
Han blev fascinerad av Josabeth Sjöbergs konst redan som tonåring och har nu, många år senare, skrivit en bok om hennes konstnärsskap. I Josabeth Sjöbergs Stockholm – en unik bildskatt från 1800-talet (Stockholmia förlag), finns alla hennes kända målningar med tillsammans med teckningar och fotografier.
Akvarellerna är oerhört detaljrika och allt som tillhörde dåtidens liv finns med, även det mindre smickrande.
– Det jag är mest fascinerad över är tålamodet. Hon måste ha ägnat enormt mycket tid åt måleriet med alla pilliga detaljer i till exempel tapeterna. Det går att likna vid en typ av handarbete.
Naivt och innovativt
Bilderna karaktäriseras av en naiv stil.
– Hon var oskolad och behärskade inte klassiska regler om perspektiv till exempel. Men hon har ett innovativt bildspråk, det händer saker i scenerna, säger Öjmyr.
Bara ett enda av de hus som hon levde i finns kvar idag. Det är fastigheten på Högbergsgatan 29–35 (på Josabeths tid nummer 25), där hon under en period bodde i en vindsvåning.
FÅ SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV – VARJE VECKA!
Ägare är Stadsholmen, ett kommunalt bostadsbolag som har till uppgift att förvalta fastigheter med stora antikvariska värden.
Vindsrummet där Josabeth bodde står idag tomt. Hans Öjmyr har varit där.
– Man kan tänka sig hur kallt och dragigt det var i rummen där hon hyrde in sig. Säkert förekom det vägglöss och råttor också.
Josabeth Sjöbergs verk är magasinerade på Stadsmuseet, men de kan komma att visas igen när museet nyöppnar efter renovering år 2018.