Nya infallsvinklar
Hela sommaren ägnade jag åt min nya hobby. Släktforskning – det som jag trott var trista uppräkningar av datum – blev istället nya infallsvinklar som behövde kollas.
”Död i tyfus” – vad var tyfus? Hur drabbade det? Fanns inte vaccination?
”Possessionat” – vilken märklig titel, vad gjorde en sådan? ”Giftoman” – vad i hela friden betydde det?
Och hur gick bröllopet till, i Lyckas kretsar? Ekonomin, vem skötte den?
Hur var det, var kvinnor myndiga? Jaså, det blev de 1858 – men sedan blev de omyndiga igen, när de gifte sig! Varje fråga väckte en ny, och smaken för att ”klä släktforskarfakta med historiska sammanhang” bara växte.
Från fackböckerna gick jag vidare till skönlitteraturen – skildringar från Lyckas och Sixtens tid i Kristianstad gav färg och must åt min bild av deras vardagsliv. Nu var jag fast – släktforskning visade sig vara något helt annat än de torra och tråkiga datum jag föreställt mig.
Ännu en åsikt fick jag omvärdera. Min bild av släktforskaren! En mullvad som kryper ner i bibliotekets källare, för att sitta och veva på trista rullar i en läsapparat, tänkte jag! Men med Arkiv Digital hemma i datorn kunde jag släktforska när som helst,
i pyjamas (vilket det ofta blev eftersom jag startade direkt på morgonen!) eller ute i växthuset.
Jag blev som Alice i Underlandet. När jag klickade igång mina filer i datorn var det som att öppna en dörr och kliva in i en annan värld, rakt in i 1880-talet.
En bild av Luitgard trädde fram
Min tidslinje växte, och formade en struktur. Jag tänkte på den som en julgran. På den ”hängde” jag, likt pyntet i granen, fynden från litteraturen, bilder från familjealbumet och, inte minst, det jag hittade när jag läste tidningsannonser och artiklar från tiden.
Fram trädde en bild av livet, först av den lilla flickan Luitgard Adlercreutz (född 1859), via konfirmationen och introduktionen i umgängeslivet, till senare makan, modern och änkan Lycka Sparre.
Att titta på tidslinjen för flera familjemedlemmar samtidigt gjorde det möjligt att se samtida händelser i familjen. Att Lyckas syster hade äktenskapsproblem just året 1889 – systerns skilsmässa sammanföll med att Lycka blev änka – kom att påverka Lyckas fortsatta liv.
Alla som börjar släktforska fascineras av de gamla handstilarna i kyrkböckerna. Och irriteras ibland – hur kunde prästen skriva så slarvigt, det går ju inte att läsa! Alternativt: vilken fantastisk piktur; prydligt och fint präntar prästen barnets namn vid dopet.