Första liket på plats

På en gravsten på södra begravningsplatsen i Mariestad står det ”Det första liket på denna nya begravningsplats” och dateringen 1886. Just ordet lik är det första man hajar till för.

Död kropp, döding, kvarlevor, stoft. Det är vad synonymfunktionen i Word anger som ersättning för lik. Det är ett ord som har kommit lite ur bruk, det användes mer förr. En person som inte drar sig för att vara drastisk är artisten Robert Broberg. ”Min bil är inte lik din bil, det är en likbil”, ordvitsade han en gång, och då studsade många inför den lekfullheten.

Förr kunde ordet användas mycket lättvindigare. På en gravsten på södra begravningsplatsen i Mariestad står det ”Det första liket på denna nya begravningsplats” och dateringen 1886. Just ordet lik är det första man hajar till för. Det är inte det vanligaste på gravstenar. Det andra är man som död fick nöja sig med att vara ett anonymt lik.

Det var alltså märkvärdigare att vara först än att få sitt namn på stenen. Men namnet finns bevarat. Kvinnan som är ”liket” hette Katarina Leverén och var hustru till fångvaktaren Johannes och hade sex barn. Johannes hamnade också under stenen senare.

Man undrar hur de tänkte när de knackade in det morbida budskapet på stenen. Stackars Katarina.

Lyssna på intervjun på P4 Skaraborg