Brevet till framtiden

Ingen skriver brev längre. Men för tjugo år sedan gjorde man det. I alla fall de tjugotusen ungdomar som lydde Postens uppmaning att skriva till sig själva och skicka in.

Tömning av brevlåda i Stockholm i början av 1900-talet.

© Postmuseum

Ingen skriver brev längre. Men för tjugo år sedan gjorde man det. I alla fall de tjugotusen ungdomar som lydde Postens uppmaning att skriva till sig själva och skicka in. Breven skulle sparas i den nästan oändliga tidsrymden 20 år och öppnas år 2014.

Och nu är vi där. Från den 5 november kan man besöka Postmuseet i Gamla stan i Stockholm och dyka ner i tiden just före internet, när Sverige tog brons i fotbolls-VM och Beverly Hills var det hetaste för ungdomar på tv. Ett urval av breven kommer att visas där det närmaste året. Det ska bli spännande att se vad som gällde 1994.

Släktforskare lever i sinnet ofta på 1600-talet eller 1800-talet. Men redan tjugo år är en tidsresa. I en tid när allt som skrivs som mejl eller sms försvinner i rymden eller vid nästa datorbyte är brev ingen dum idé.

Men visst kan man göra som Posten. Man själv, familjen, släkten, skolklassen, bostadsrättsföreningen eller vilket gäng som helst kan bestämma sig för ett brev till framtiden. Det krävs bara en kamrerartyp som håller reda på breven fram till öppningsdatum om tio, tjugo eller – om man står ut med att inte vara med själv – hundra år.

Lycka till med författandet!

Tord Karlsson

Läs också:
Utvandringen

Fyrtio år efter att han emigrerade till USA skrev Eleanor Sanders mormors far Nils hem till släkten i Sverige för första gången.

Livsöde

Berit Lindgrens mormor Ottilia gifte sig med en soldat 1897 och de bosatte sig i ett soldattorp i Småland. När både maken och alla barnen blev sjuka, fick hon sköta torpet själv.

Soldater

Stefan Stenfelt fann sin anfader kapten Georg Stenfelt åtta generationer tillbaka. Genom brev kan vi följa hans liv under stora nordiska kriget. Han blev fängslad av ryssar, torterad av kalmucker, pestsmittad, skjuten och dömd till döden – men inget kunde ta död på honom!