Så daterar du fotografierna

Har du gamla fotografier av släktingar som du inte vet när de är tagna?

Kvarnhjulshattarna och getingmidjorna hjälper till att datera bilden till åren kring sekelskiftet (det är taget 1898).

© Vetlanda museum

Gamla porträttfoton kan ge en ny dimension till släktforskningen; farmorsmor får ett ansikte och du kanske upptäcker varifrån du fått din haka. Ibland har bilderna anteckningar om namn och årtal på baksidan, men alltför ofta är det tyvärr så att ingen har skrivit något alls.

Om morfarsfar föddes 1902, är det då rimligt att han är den lille pojken som sitter i knät på en kvinna med kort kjol och bobbat hår? Svar: Nej!

Titta närmare på fotot du har framför dig hemma, och granska den porträtterade. Titta på kjolens längd, kragen, frisyren och jämför med andra fotografier som redan är säkert daterade. På detta vis kan du komma fram till en ungefärlig tid för när en bild har tagits.

De flesta följer modet

De flesta människor har faktiskt i alla tider följt modet, precis som vi gör i dag. Det ligger i vår natur att vilja passa in och inte avvika alltför mycket från den grupp vi vill tillhöra. Därför är det möjligt att bedöma ungefär när ett foto är taget genom att studera den fotograferades kläder.

Man kan vara ganska säker på att hon eller han klätt sig ungefär som alla andra i sin grupp.

När det gäller ateljéfoton kan man också vara övertygad om att personen på bilden gått till fotografen i sina finaste och nyaste kläder.

På dokumentär- och amatörfoton från 1900-talet kan personerna vara klädda i vardags- och arbetskläder som visserligen är gamla och slitna, men de avspeglar ändå modet.

En man på 1980-talet skulle till exempel inte gå omkring med jättepolisonger och bred slips (såvida han inte var en smula excentrisk) och på klassfotot från 1965 ser du inga ungar med stora sidorosetter eller äppelknyckarbyxor och hemstickade slipovrar.

Publicerad i Släkthistoria 1/2016