Nätet svämmar över av porträttbilder
Vårt fotografiska kulturarv digitaliseras i snabb takt och på internet finns många olika databaser att botanisera i.
Det är nästintill omöjligt att ge någon egentlig översikt av hur mycket svenska historiska bilder som finns digitaliserade och åtkomliga på nätet. Mängder av lokala, regionala och nationella digitaliseringsprojekt pågår.
Svenskt porträttarkiv och Porträttfynd
För släktforskare har på senare år Svenskt porträttarkiv blivit en av de viktigaste databaserna att leta bilder i. Projektet startades för några år sedan av Omar Henriksson i Sandviken och innehåller 650.000 porträttbilder på identifierade personer, oftast med tillhörande korta biografiska texter. Numera är det flera hundra entusiaster som hjälper Omar att lägga upp bilder i databasen, bilder som ofta är hämtade från äldre böcker med persongallerier.
Sidan har mycket bra sökfunktioner och man kan till och med ladda upp sin gedcom-fil för att direkt få fram en lista över potentiella bildmatchningar med ens släktträd.
På Sveriges släktforskarförbunds hemsida finns Porträttfynd, en databas där släktforskare lägger upp visitkort och kabinettkort. I nuläget finns runt 200 000 bilder sökbara och geografiskt indelade. Besökare hjälper hela tiden till med att identifiera fler personer på fotografierna.
Många lokala databaser
När du letat färdigt i dessa två databaser kan det vara idé att söka vidare i den uppsjö av lokala och regionala bilddatabaser som finns. Utgå från de områden där du har anor som levt från början av 1900-talet och framåt och utforska med hjälp av Google vad det finns för regionala bildskatter.
FLER FORSKARTIPS I SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV!
Låt säga att du har anor i Malmötrakten. Då kan Malmö stadsarkivs digitala bildarkiv med 70.000 bilder vara något att titta närmare på. Har du släkt i östgötska Kinda är det på kindabild.se du ska leta. En lokal hembygdsförening har här i samarbete med flera andra aktörer lagt upp över 50.000 historiska bilder. För dig med Värmlandsrötter är wermlandsbilder.se en naturlig ingång och har du släkt i Kalix är det till kalixbilder.se du ska gå.
I Örebro har stadsarkivet gjort 50.000 fotografier tillgängliga på nätet och i Luleå marknadsför stadens arkiv sin digitala bildsamling som "världens största arkiv med Luleåbilder".
Bygdeband och Digitalkultur
Detta är endast några få, slumpvis valda, exempel på vad som finns. Listan på kommunala arkiv, regionala museer och hembygds- och släktforskningsföreningar med bilddatabaser på nätet är numera mycket lång.
En annan regional källa värd att nämna är bygdeband.se, en sida där Sveriges Hembygdsförbunds hembygdsföreningar lägger upp lokalhistoriskt material, bland annat fotografier.
Digitalkultur.se är ett företag som skapar bilddatabaser åt bland annat lokala föreningar runtom i Sverige. På sidan finns en samordnad söktjänst för dessa databaser, innehållande drygt 300.000 lokalhistoriska fotografier.
Digitalt museum och Riksarkivet
På digitaltmuseum.se finns en samlad databas över museiföremål på nordiska museer. Bland annat finns 1,5 miljoner historiska fotografier med en extremt stor spännvidd på innehållet.
Även på Riksarkivet finns en del intressanta bilddatabaser. Har du en officer i ditt slätträd kan det vara värt att göra en sökning i Krigsarkivets porträttsamling. Porträtt av frigivna fångar finns också på Riksarkivet.
En annan samling av bilder på kriminella finns på Stockholms stadsarkivs hemsida. Där kan du klicka dig fram till Stockholmspolisens signalementsfotografier 1869–1920, en fascinerande samling med tusentals så kallade mug shots.
Arkiv Digital har betaltjänst
Allt som hittills nämnts är gratis att söka i. För den som betalar för släktforskningsföretaget Arkiv Digitals söktjänst finns ytterligare en liten godbit – 250.000 porträttbilder från tre fotoateljéer i Stockholm: Jaeger, Bergne och Welinder. Bilderna är från 1920-talet och framåt och lätt sökbara genom ett tillhörande register.
Publicerad i Släkthistoria 1/2019